Vackert väder

Det var vackert väder en knyck i maj.

Jag smög mej ner till södra sidan och bara satte mej ner en stund och njöt. Stängde av alla tankar som snurrar i huvudet och bara njöt. “När man bor mitt i det ser man det inte” brukar jag själv säga när folk tycker det är vackert i skärgården. Men sen finns det dagar när man verkligen kommer på sej själv med att hajja till och konstatera att jo, det ÄR vackert.

StiltjeJag satt ungefär en halvtimme och såg hur fint det var, men tillika kunde jag konstatera att det händer ju inget, efter en halvtimme hade jag sett det som fanns att se. Ett stormande hav kan man däremot titta på i flera timmar, ingen stund är lika som den andra.

stormDet här är en bild jag tog i december, vädret var mer spännande då, men också betydligt kallare… Det är samma udde man ser på båda bilderna.

Nu sitter jag och flippar från vädersida till vädersida på nätet och undrar, när skall man slå gräset… Ena sidan utlovar full sol hela dagen idag, men tillsvidare ser det så regnsjukt ut att jag undrar om inte sidan som utlovar en regnskur på Kimito har mera rätt i sin spådom… Tillika undrar jag om den skuren verkligen hålls på Kimito, eller om den kanske vinglar iväg hit ett varv… Hmm… Nåja, inget illa om regn, det brukar vara en bristvara den här årstiden, men nu ha det verkligen kommit otroligt mycket vatten för att vara försommar, så nu tycker jag det skulle kunna “hålla tätt” ett tag. Om gräset står en vecka till gör det inget, men jag skulle verkligen vilja börja få omkull lite småningom. Så jag går lite omkring som i en tecknad serie, och vet inte riktigt vilken fot jag ska stå på. Bläddrar mellan 5-6 vädersidor på nätet morgon, middag, kväll och konstaterar att dom rakt inte har en aning om vart alla skurar kommer att ta vägen… Och så länge ingen vet det, låter jag bli slåtterkrossen…

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

3 reaktioner till “Vackert väder”

  1. Jo nej, hi ngr km österut har vi liknande fiilis. Men imorn slår jag, kan inga vänta mera…

  2. Hej Antte!
    Jag har hört fågelvägen att de börjat slå på Åland i endel knutar och så tydligen nu här i knutarna också, kan väl bara säga att trots den bitande dimman igårkväll och det mulna skurhotande vädret idag, rappade jag också omkull några ha på hemholmen… Nu utlovas i alla fall två dagar sol, och det sku passa mej ypperligt, då skulle jag få balat gräset om balmaskinen är samarbetsvillig och sen kunna flytta grejjerna i godan ro om vädret blir lite knepigare igen…

Kommentarer är stängda.