Bloggtorka?

Det blev lite uppehåll i regnvädret och det orsakade också uppehåll i skrivandet 🙂 Ett uppehåll som blev lite längre än vad jag tänkte till först 🙁

Brist på bloggämnen har bloggtorkan inte berott på utan det är nog brännandet av alla ändar på det omtalade ljuset som gjort att det inte blivit till att skriva. Man måste ju passa på med jobb för brödfödan då väderleken är tjänlig 🙂

Möjlighet till att följa de andra bondbloggarnas inlägg, väderprognoser och annat som händer på “nätet” har jag ju via telefon. Att gilla någon kommentar på facebook och dylikt går ju an under tiden man kör traktorn på åkrar där kördragen är lite längre men att skriva inlägg via telefon under tiden man kör klarar jag inte. Antagligen är mina fingrar för klumpiga ty jag har vid ett par tillfällen sett unga flickor som med telefon på bilratten skriver medddelanden samtidigt som dom kör  :/

Precis som jag skrev i mitt senaste inlägg så stabiliserade vädret sig och det blev något varmare även om det riktigt fina vår- & försommarvädret ännu lyser med sin frånvaro. Det blev i alla fall så pass fint väder att vi kunde återuppta grönsaksplanteringen och förbereda sådden av spannmål. Här följer nu lite bilder med korta kommentarer över en del av det som hänt på gården under de 3 senaste veckorna. Jag har nog hunnit fotografera och filma en del trots brådskan så är det något som läsarna vill att jag beskriver närmare så låter det sig säkert göras när det lugnar ner sig lite på åkerfronten.

20.5. Andra sallatsplanteringen klar.

Årets odlingsplan innehåller 12 omgångar sallat så nu är 1/6 -del planterat 🙂

Trots försommarlånga dagar vill det bli lite "skymt" innan planteringarna täckts med väv.

När det gäller vävhantering på nyplanterade sallatsfält så gäller det att vara speciellt aktsam. Sallatsplantorna sätts mycket grunt och drar man väven vårdslöst är risken stor att plantorna dras upp. Därför brukar jag till stor del utföra vävdragningen själv så behöver jag inte skylla misslyckanden på andra 🙂 Det är också noga med att väven är rätt spänd så att inte vinden gör att väven rör sig allt för mycket. Orsaken till att jag använder väv på de tidiga planteringarna är inte enbart för att få snabbare tillväxt i ett gynnsammare mikroklimat under täcket, väven hjälper till att hålla bioplasten på plats och minskar risken för att fåglarna river upp de nyplanterade plantorna.

24.5. Tredje sallatsomgången......

 

26.5. Plantering av kål och andra omgången broccoli klar 🙂

 

27.5. En nattlig plöjning

Det tog lite tid innan den del av stubbåkern som lämnade oplöjd i höstas torkade upp så pass att den gick att plöja utan packa till jorden allt för mycket. Blev lite bråttom att få allt harvat och plöjt innan sådd men som tur är så är dagarna längre i slutet av maj än kring jultid då jag avslutade plöjningen med att påbörja plöjningen av detta fält.

27.5. Spannmålssådden inleddes med sådd av korn på "Skärigobbis södra".

Då jag ännu inte hittat lämplig såmaskin till passligt pris och då det i april såg ut att bli ett tidigt vårbruk beslöt jag att också i år leja sådden. Bra såg det ut i början av maj men sen kom regnet och ställde till det, sådden kunde ha inletts några dagar tidigare men jag fick vänta tills maskinkapacitet frigjordes. I år blev det inget experimenterande med direktsådd utan allt har antingen plöjts eller harvats grundligt med carrier och s-pinnharv.

Ett snabbt arrangerad påfyllningsstation för påfyllning av utsäde på gården.

 

Skall denna sten som jag fann vid stenplockningen tolkas som ett tack för min kärlek till jorden?

 

Laddningsproblem 🙁

Helt naturligt är det ju något som skall krångla när det är som mest bråttom. På söndagen började laddningslampan indikera problem med laddningen, jag förstod att det nog berodde på att kolen i generatorn var slut. Klarade söndagens körning genom att stänga alla elektriska funktioner, även fläkten som jag gärna hade på för att få lite svalka i hytten blev jag tvungen att stänga för att spara batteriet. En dieselmotor behöver ju inte mycket ström men sjunker spänningen i batteriet allt för lågt stängs magnetventilen för bränsleförsörjningen och då stannar traktorn.

Lödning av kol till generatorn.

Brukar ha ett och annat generatorkol på lager men mitt reservdelslager förstördes ju i branden så på måndagen blev det att köpa nya kol. Köper man originalkol så följer laddningsregleringen med och det kostar nästan lika mycket som en ny generator så jag brukar köpa lösa kol som jag filar ner till rätt storlek och löder fast. Lösa kol fick jag denna gång för ett par euro styck.

30.5. Spannmålssådden avslutades med sådd av havre på "Tölbyååkern".

Sådden förlöpte bra då när vi väl kom igång och klarades av på 2½ dag. Ett stort tack till Niklas som ställde upp trots att han nog började bli lite trött på såarbetet vid det här laget. Den sena sådden och det faktum att det visade sig finnas en hel del kvickrot på ett par åkrar medverkade till att jag minskade spannmålsarealen med ca 8ha.

31.5. Linnéas dimission

Yngsta dottern blev klar med sina yrkesstudier så det blev att avdela en förmiddag  för dimission mitt i vårbrådskan. Men det var det värt det var ju trots allt sista chansen då alla barn nu är klara med sin utbildning. Lycka till Linnéa!

 

Frisering av lökplantor.

Lökplanteringen blev några dagar försenad på grund av sådden av spannmål så lökplantorna hade växt sig lite för långa för att passa planteringsmaskin, men med hjälp av häcksaxen friserades löken till lämplig längd.

6.6. Planteringen av lök på slutrakan.

Årets lökplantering som inleddes första juni förlöpte väl och kunde avslutas den sjätte efter fyra dagars planterande.

 

6.6. Sådden av morot klar 🙂

Brukar så morötterna i 2 omgångar för att lite sprida på riskerna. Det såg ju så fint ut den 3 maj då jag sådde första omgången men det kalla och regniga vädret orsakade långsam groning och problem med skorpa på jordytan. Hade ursprungligen planerat så den andra omgången kring 20-25 maj men då meteorologerna hotade med regn så sköt jag fram sådden för att säkert få bra uppkomst. Det stora regnet kom inte så jag kunde nog hållit mig till de ursprungliga planerna om jag bara vetat hur vädret skulle utvecklas. Nu började det bli i mitt tycke sent och jorden hotade bli för torr så sådden blev högaktuell. Gav mig inte förrän sådden var klar trots att en tjock havsdimma välde in och gav bara några meters sikt. Blev lite sent och hade tänkt avsluta dagen med att kolla in Venuspassagen men dimman förhindrade dylikt så jag gick till sängs i stället.

Sent var ordet för denna dag också så jag drar sträck här för presentationen av en del av det som hänt den senaste tiden. Som sagt är det något ni vill att jag presenterar mera ingående är det bara att lämna en kommentar.

 

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Bloggtorka?”

  1. Jo, det har kännts nästan som när Vasabladet av någon anledning uteblir nån morgon, nu en tid. Men jag förstår dig fullt och fast. Man måste prioritera. En strängt religiös jordbrukare får lov att så även en söndag ibland.:) Nu kom ju alla “Vbl” på en gång och det gick ju lika bra. Tack och god fortsättning på odlingsåret.

  2. Tack för ett fint o intressant skriveri o fina bilder ,, om du inte var bonde så sku du passa som “journalist” för visst är det en begåvning oxå att kunna skriva … Hoppeligen många icke bönder läser alla inlägg av er bloggare för ni skriver alla så bra och utförligt vad en bonde sysslar med , inte bara på våren o sommaren utan under året… det kan för många vara lärorikt… nuförtiden tror ju många att man köper ju “bara” i butiken det man ska ha o tänker inte vilket slit o jobb det är innan produkten är så långt. Själv tycker jag som bond-mora att ni är så duktiga allihopa,, vi har oxå med “gubben” långa dagar den ljusa tiden på året… jobbet tar ju aldrig slut. Din hjärt-sten kan du spara för den är nog en påminnelse om “jordelivet” ,,gubben hittade en speciell sten oxå nu i åkern som är helt slät på ena sidan o undertill en “fot” så den tvättade jag o nu är den i köket som ett fat…
    Grattis oxå till din söta dotter.. Ja vårbruket här i Borgå-trakten var utdraget vi fick det sista i jorden 31 maj o trädorna såddes nån dag senare… nu är det bara att hoppas på bra resultat… att det int går som för förriga bonden … värdinnan berättade om två envisa mot varann “då vår far inte sådde så lät in gud det växa heller” ….
    Trevlig sommar till dej o alla läsare…

Kommentarer är stängda.