16 juni, 2012 av Charlotta

Klyva potatis

Många sorters väder och ibland ombytligt…

När man håller på mitt uppe i vårbruket har man det lite på backen som i köket när man bakar. Skålar, ingredienser, slevar, visplar eller släpvagnar, gödsel, utsäde, maskiner, traktorer i en salig röra… skillnaden är att man inomhus inte behöver vara rädd för vatten från ovan, men ute kan man aldrig vara säker.

En kväll på dånö för några veckor sedan såg det mitt i allt ut som om det kom upp en regnvägg norrifrån. Mats höll på och satte potatis och för var gång han kom för att fylla på maskinen fick jag order om vilka grejjer som skulle täckas in eller flyttas.

Regnsjukt väder på DånöNär det mesta började vara under tak och övertäckt började klockan visa sen kväll. Följande dag visade det sej att det stora fula molnet hade släppt ner ca 4 torra droppar vatten över Dånö. Det var mer lagom, för då var det bara att plocka fram alla grejjerna och fortsätta.

Mats börjar småningom ha det mesta satt i jorden. Lite potatis finns det kvar ännu att påta ner. utskiftningen, nästa års utsädespotatis sätts sent, den vill man inte ha för stor, då hamnar man på handarbete…

Potatisklyvning 7 såna här lådor, med ca 500kg i varje, plockades igenom för hand i år… Potatis för potatis klyvdes. Man gör det av flera orsaker, men dels redan av den enkla orsaken att de skall rymmas igenom sättaren. Jobbet är inte sådär jätteinspirerande och givande, men det skall göras…

Potatisklyvning

5 svar till “Klyva potatis“

 1. cowboy skriver:

  Äventyrar man inte grobarheten att klyva sättpotatisen?

 2. Charlotta skriver:

  Hej Cowboy!
  Äventyr? Ja, jo, nja, nej. Eller hur menar du?
  Visst, inte är det idealiskt att klyva en potatis, bäst är det ju om man kan ha idealisk utsädespotatis där alla är exakt samma storlek och samma antal”ögon”. Men hur ofta händer det? Inte sådär överdrivet ofta 😉 Har man utsädespotatis som inte ryms genom maskinen har man två alternativ, klyv dom och använd dom, eller kör dem till skogs. Huvudsaken är att man ser efter lite hur man karvar till, att man inte får alla ”ögon” på samma halva. Så jämnt kluvna som möjligt, och det är inga större problem för den fortsatta odlingen.

 3. cowboy skriver:

  Tänkte bara att plantorna blir tex. svagare om man klyver. Vet att förr klöv man ofta, men inte sett el hört resultatet.. Så nu får du ge raport om det är nån skillnad i skörden. 🙂

 4. Charlotta skriver:

  Att jämföra kan vara svårt, men skall försöka mej på det, ett utlåtande av det landet borde jag i alla fall kunna intervjua mej till 🙂 Påminn mej om jag glömmer, har liten tendens av att ha minne som en guldfisk, ca 1-3 sekunder 😉

 5. Kurt skriver:

  Nej det fungerar normalt utmärkt att dela potatisen, och man kan t o m dela dem i flera bitar. Har man skadedjur i jorden, t ex knäpparlarver så ökar kanske risken för angrepp något, de kan lufta sig till ”skadade” potatisar.