Vår(?)sådd

Då jag körde i den våta leran i slutet på maj så undrade man om det hade varit bättre att vänta litet ännu. Nä, det hade det inte. I går sådde jag de sista “djölana” (gölarna) och då stod ännu vattnet i tomfåren !  Det är nytt rekord för omöjlig sådd. Aldrig har jag sått den 15 juni förut. Det har varit helt omöjligt tidigare. Kanske det inte var någon idé att så nu mer men jag ville prova om vetet alls hinner mogna till hösten. Det var inte stora bitar så förlusten blir minimal.

Brodden på det tidigare sådda ser inte så oäven ut med tanke på förhållandena men man vet inte slutresultatet innan hösten kommit, vetet är tröskat och sålt och pengarna spenderade. Det är den försiktiga förutsägelsen i motsats till vissa som redan på vintern börjar påstå hur stor skörden skall bli det året …

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Vår(?)sådd”

 1. Ser inget vidare ut med sådd runt gölarna, men som du skrev så vad gör man. Börjar onekligen bli lite sent, har själv sått kring 5-6 juni nån gång med varierande resultat. Allt beroende på hur sommaren och framförallt hösten blir. Får hoppas på tur med vädret i fortsättningen 🙂

 2. Hej Nisse!

  8 juni brukar vara en magisk gräns här uppe på “bikinikusten”
  Vilken sorts vete har du sått? Satsade själv på Annina i år. Gick lite
  för lite utsäde, men brodden ser hygglig ut.

  Micke

 3. Det var troligen för sent för vete men det var inte många ar i bitarna. Rybs har jag sått ganska sent ibland men det är en fantastisk växt som kan ta igen sen sådd mycket snabbt om det är tillräckligt varmt.

  Jag har det mesta i gamla Reno som varit väldigt odlingssäkert på våra jordar även om skörden inte är i toppklass. Men det har varit problem med hl-vikten så i år sådde jag litet Zebra för att se hur den sorten klarar våra lerjordar.

  Jag vill gärna ha sorter som har motståndskraft mot sjukdomar så man inte behöver spruta så mycket. Jag är inte eko-odlare men försöker minimera besprutningen så mycket som möjligt så vanligen kör jag bara svaga doser mot ogräs. Och kvickrot måste man spruta på hösten här för annars tar den över. Speciellt som jag sällan plöjer utan kör med lätt bearbetning (tallriksharv).

Kommentarer är stängda.