Mera talko!

Mindre än en vecka kvar… spänningen stiger, talkorna avlöser varandra, problemlösningen är i full gång, planeringen är i full gång, och har man storasyster som ordförande får man finna sej i att vara allt från problemlösare, hantlangare, bollplank, springflicka, barnvakt, klagomur, ja, allt i ett och allt på en gång 😉 Men vad är det då som står på? Jo, den roligaste och tuffaste “happeningen” för vår förening  – Kirjais och sommaröbygdens utveckling rf. Happeningen är Auktion med lopptorg.

Jamen vaddå, kanske någon funderar, vad är det med det? Det är väl bara att ropa ut lite saker, och klubba av när det kommit ett bra pris för saken… Men nej, det är inte lika enkelt som det låter i “Emils värld”, där en hammare och en tång bjuds ut – för det är det som håller världen igång…

Nu är det helt andra saker som håller världen igång… De största skillnaderna från Emils auktion och till den som jag är insyltad i är väl att byråkratin är annan, och att det inte kommer att finnas vare sej grisar eller kossor. “Halta Lotta” hoppas jag verkligen inte heller att kommer att finnas, för den här dagen, nästa onsdag, kommer jag verkligen att behöva ha fötterna i trim!  😉

När det ordnas en sån här stor happening i en liten bygd behöver alla fötter vara i trim. Det skall bäras bord, bänkar, köras grejjer, ställas upp kaffetält, infopunkten skall ordnas, vattenposten skall vara fräsch, grillar ska ställas upp, dragas el hit som dit, och så skall det vara någon som också står vid alla punkter/platser. Parkeringsfolk, kaffekokerskor, flitiga damer som med glödheta pennor håller koll på allt som ropas ut, duktiga mäklare och så vidare… Alla som vill har en plats, och alla ställer upp i sann talkoanda.

Sommaren räknas i tiden före auktionen, och tiden efter.

För min del betyder den här happeningen, att dagarna när det är förberedande talko får allt annat arbete vänta på sin tur, och många händelser planeras runt den här dagen. Nu ser dock väderleken ut som att det eventuellt skulle kunna börja tänka sej att hålla upp lite med regnandet den veckan. Vilket i sin tur betyder att jag skulle vilja ta in lite torrhö.

“Grannasåkern” som slogs först här hemma på holmen och lagades ensilage av, har nu fint frodigt lagom långt gräs igen. Skulle jag ha velat ta det till ensilage skulle jag vara snudd på för sent ute, och jag har låtit bli för jag skulle så gärna vilja ha lite torrhö upp på hövinden!

Jag har tålmodigt väntat och väntat, att vädret skulle stabilisera sej lite. Det ser det nu ut att göra, på långtidsprognosen i alla fall, men vad infaller naturligtvis just då som vädret ser ut att bli någorlunda, jo, Auktionen… Typiskt. Men så hård är jag nog med mitt, att är det nu så att jag måste vända hö den dagen, så gör jag nog det. Före eller efter värsta rushen på auktionen, men vändas ska det. Blir det dock så att jag måste bala den dagen och det utlovas regn till följande dag, vet jag inte hur jag skall göra… Höet är annars heligt, så ni kan ju tänka er hur viktig den här auktions dagen är för mej, men det återstår nu att se… Det är ju en tid kvar ännu till den heliga onsdagen och väderprognosen hinner ändra många gånger, så ostadigt som det är, och har varit så är långtidsprognoserna inget att lita på….

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.