16 oktober, 2012 av Nisse

Senaste inköpet: två datamaskiner

Nu då tröskandet är undan så kan man börja titta litet på nyförvärvet. Jag slog på stort och satsade hela 70 euro på två datamaskiner – alldeles nya. Det är de nya Hallon Pi (Raspberry Pi) från Cambridge univeritet som jag fick efter ett par veckors väntetid. De är planerade för uländerna och är grisbilliga men fullständiga datamaskiner. De blev så pop att första satsen såldes slut på två timmar ! Nu kommer miljonserier men ändå blir det väntetid.

Försök se om ni hittar den nya maskinen på bilden … Det är alltså den lilla burken ovanpå den stora svarta standardlådan. Men en fullständig datamaskin. Den kör förstås Linux (Debian) liksom mina andra maskiner. Tanken är att använda den för mät- och styrsystemet eftersom den drar så litet ström att man kan driva den länge med en vanlig bilacku – vilket inte går med de stora maskinerna. Som det nu är så klarar sej de gamla maskinerna bara en kort tid med reservelektriciteten.

Och så är den tyst ! Inga fläktar eller hårdskivor som hela tiden för oljud.

Etiketter:

2 svar till “Senaste inköpet: två datamaskiner“

  1. Janette skriver:

    Här finns oxå en dylik liten burk. Borde sätta en bild åt dig på den för gubben hade ganska skoj när han grejade till skalet till datorn. Han parkerade Raspberry Pin i en leksaks båt och den ser ganska tuff ut.

  2. Nisse skriver:

    Det vore kul att se. Jag var litet slö då jag monterade den i en tjööpis-låda. Jag började ju min elektronikkarriär som 11-åring med att bygga kristallmottagare i tvålaskar av plast. Under årens lopp har elektronikgrunkorna monterats i en massa olika “lådor” …