21 oktober, 2012 av Charlotta

Kål och dikeskörning

Mats har kinakålen inne. 🙂

Kinakålen i lager hos Mats

Det blev snudd på fullt i lagret och kålen ser fin ut, alltid något att glädjas åt. Det krävdes trippelmontage med tossor på lillvalle för att Mats skulle våga sej efter en del av kålhäckarna. Han körde fast i kållandet också, med ”tomma” traktorn sa det nästan plopp så satt den där, med träck och jord upp över däcken. Två grävmaskiner krävdes innan den var därifrån. En att dra och en att hålla i med så inte det skulle bära av ikull. Det optimala skulle ha varit svävare, men… ja, det är ju som det är med det också.

Men in kom kålen och när han skulle köra in häckar fick han hjälp…

Mathias visar med kålhäckarnaSå fort det brummar i någon knut kan man nästan vara säker på att det står en liten kille och visar om man skall köra fram, bak, höja, sänka, osv… Koncentrationen är på topp för både far och son när kålhäckarna ska stuvas 🙂

Det är ett lite extra program att ha en liten kille med sej, men tänk vad man lär sej i den åldern, och det speglar sej i de vardagliga lekarna…

Mathias har kört fast sejEfter att i veckotal hört och sett hur Mats gång på gång kört fast sej på ett eller annat sätt, så ”råååkade” det sej ju att Mathias också fastnade med sin bil i diket på vägen upp till fårhuset. Naturligtvis hjälpte det inte att ta tramptraktorn till hjälp, utan grävskopan och lilla blåa traktorn behövdes också för att dra upp bilen. Men inte kunde han köra alla maskiner själv, utan mamma fick lov att övertalas att komma med och köra, innan problemet var löst.

3 svar till “Kål och dikeskörning“

 1. Christer skriver:

  Vill minnas att lagret var ännu fullare i fjol?

 2. Charlotta skriver:

  Hej Christer!
  Jo, ja, stämmer nog, men om du tänker på bilden som är från kyllagret så är den tagen när lagret var halvfullt. Jag har inte varit till Dånö på en vecka, så därför har jag inte fått någon nyare bild från kyllagret nu när det är sjutt på fullt, men hur va de nu Mats hade räknat, ca 20 häckar mindre än ifjol om jag minns och hörde rätt. 🙂

 3. Christer skriver:

  Joo, insåg nog att lagret inte var fyllt när bilden tagits. Bra med lite kinakål i lager, misstänker att den går bättre åt i höst-vinter 🙂