6 januari, 2013 av Charlotta

Woki woki

Har din kinakål tappat knastret i bladen? Känner du för någonting lätt och gott till kvällsmål? Har du tröttnat på snabb mikromat? Varför inte pröva att woka kinakålen som ligger där någonstans i kylskåpet? Det är snabbt, enkelt och gott. Det enda du behöver är en inhemsk kinakål, lite olja till wokpannan/stekpannan, lite soja och en god chilisås… om du har, annars kan du krydda med lite vad som helst…

Jamen visst låter det vackert 😉 Egentligen låter det såhär:

Ta en kinakål, slajsa upp den i ca cm breda skivor, sätt det i en stekpanna, fräs, sätt i lite soja och … vad du hittar i kryddskåpet, rör så allt blandas, låt det fräsa en stund till och wolla, färdigt! När man som kinakålsodlare tröttnat på att äta kinakålssallad ( det blir rätt ofta… ) måste man pröva att göra någonting annat av den. Man har ju alltid mat/sallad hemma, det gäller bara att variera resultatet av råvaran man har. Så kom det sej att Dånömatte började Woka kinakål. Det går fort att laga, blir rysligt gott, har man lite dittan och dattan ( smältost, kryddor, och såser av olika slag ) att tråtta med ner i pannan blir det ännu bättre, och så simsalabim så har familjen mat den kvällen också även om ingen hunnit handla den senaste veckan…

Fördelen med att woka kinakålen är att man får användning av kålen även om den tappat spänsten lite. Halvmossig kinakål är det inget fel på, men nog är den som smarrigast till sallad när den är spröd och spänstig i bladen.

steka kinakål

Här fräser jag lite kål åt mej själv, det som finns i panna är alldeles lagom portion åt mej, när vattnet dunstat blir det inte så mycket kvar, så det gäller att ta till ordentligt om man är flera vid matbordet 🙂

2 svar till “Woki woki“

  1. Kurt skriver:

    Det är utmärkt att ge alternativa användningar till kinakål. Men det allra mest uppenbara är väl ändå kimchi? Det är ju dessutom mycket enklare och snabbare än traditionell surkål.

  2. Sonja skriver:

    Jag brukar fixa till en sån version där det finns strimlat kött o ris med också. Alltså; först riset o koka, sen bryner jag köttet. Då köttet är brynt lägger jag i kinakålen, så mycket bara att den blir varm o sen tillsätter jag riset och en Uncle Bens (ursäkta reklamen) sås. Enkelt, fyllande o gott! 🙂