Det finns för mycket träd i skogen …

Vi hugger och hugger och alltid finns det 20 stammar kvar som borde bort.  Jag plockade fram ett gammalt foto från 2010 för att jämföra:

skoog_2010_IMG_1530

Och så ett foto från i år (2013):

skoog_2013_DSCN2022

Det är litet glesare men inte precis något kalhygge. Tallarna kanske jag lämnar kvar som fröträd eftersom där finns granröta. Å andra sidan har vi massor med älgar i skogen som gillar tallplantor …

Men sedan finns det en massa hektar kvar att såga ned – för att inte tala om gallringarna. Men det har inte varit gallringsväder på fyra år nu. Helst gallrar man inte i en meters snö. Men det positiva är ju att det inte ser ut att bli fritidsproblem i den närmaste framtiden. Varför skulle man betala för en processor (som nog gör jobbet snabbt) medan man ligger på soffan och blir fet och dör av överflöd. Jag läste i dagens tidning att man skall vara halvsvulten för att leva länge. Nåja, det får väl vara någon måtta med allt.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Det finns för mycket träd i skogen …”

 1. Ja si, det är jag eller rötan som tar de gamla granarna – och jag tänkte hinna före där det är möjligt. En del är helt överåriga och måste bara bort så det kan komma föryngring. I vissa fall finns redan småskog under och då måste de bort illa kvickt.

  I går körde jag bort två stora granar som (pust, pust) hade fallit i ett stort dike. De var till all tur helt friska och det blev ett halvt lass bara från dessa två … Det är tur att vi kan sälja dem som svarvstock som får vara riktigt grov och litet krokig.

  Med min takt hinner det växa upp ny stockskog där innan jag hunnit ett varv över skogen :-).

 2. Det där sista tog! Slutade röka i mars i fjol och har väl efter att maten
  blev så god lagt på cirka 10 kg. Hittills har jag tyckt att det har varit
  endast positivt för jag har nog inte mått bättre på väldigt många år och
  så påstår du att jag går en för tidig död tillmötes om jag beställer en skogsmaskin!? Nä, du har nog rätt, motorsågen i “nava” och till skogs
  så ska vi se om inte “airbagen” sjunker ihop. Fast å andra sidan stiger ju
  matlusten då!?? Eller?

  H. Micke

 3. Nja, matlusten ökar inte så farligt men man vill förstås dricka en hel del och äta saltigt vilket är naturligt då man svettas. Berätta inte för gumman men jag har Coca-Cola och Salt-chips i stallet :-).

  Om man skall ha nånting gjort i skogen så är det bara att skaffa processor – jag pysslar bara litet och får motion. Det är för all del rätt lönsam motion för man får litet för stockar och props och så får man nästa vinters värme på köpet. För att inte tala om inbesparingarna i gymavgifterna …

Kommentarer är stängda.