Alla mår bra

Ja, lammen växer så det knakar, ändå har inte alla lammat ännu fast de borde ha gjort det. 3 tanter står och “törvas” ännu. Anledningen till detta var naturligtvis att dom törvades i höstars när de hade gentlemannen på besök… Jag lät honom gå med tackorna ganska länge, han var helt hyggligt snäll och det flöt på bra på det viset, men nackdelen… eller fördelen, jag vet inte riktigt vilket som är bättre, är ju att de blev betäckta mycket senare än de andra, alternativet var ju att ta bort honom, men då skulle de ha gått tomma. Nåja, ingen fara, lammen kommer nog bara de blir färdiga.

Under tiden växer de som är och de flesta mår helt bra. Någon liten sparv finns det bland med som man måste hålla ögonen på, och kolla hullet på, och se att de äter, men över lag är de i fint skick.

lammen äter ensilage
Anne och lamm äter ensilage

Det börjar bli trångt om saligheten vid matbordet, lammen vill också äta där tackorna äter.

Tacka och lamm
Tacka och lamm

Blå lapp för baggar och gul för tacklamm, enkelt att skilja dem åt. 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “Alla mår bra”

Kommentarer är stängda.