Nya gener

För en tid sedan fick vi meddelande om att vår tjurpojke Allan hade blivit godkänd som semintjur. Allan hade redan hunnit växa till sig en hel del p.g.a. att hans genomtest drog ut på tiden. Först misstänktes det att han var en tvillinghalva, vilket var praktisktaget omöjligt eftersom han hade kommit till från en emryoöverföring.  Vid den följande resultatkörningen var hans prov inte heller med, eftersom det blivit lite oklart vem som skulle ha meddelat och åt vem om det att han inte var en tvilling…

Nå, huvudsaken är att han fick sitt genomvärde och han godkändes. Vad hans genomiska avelsvärde är vet vi inte, det kommer fram sedan då han används. Jag skriver mera om det genomiska värdet i ett senare inlägg, men så där i korthet betyder det att man från djurens gener (via blodprov eller slemhinneprov) kan förutspå hurudana egenskaoer djuret nedärver till sina avkommor.

Allan kom alltså till via en embryoöverföring och  så där i teorin är han inte vår “egen” tjur. Han är i själva verket hem ifrån en gård i Danmark, men är alltså född här hos oss. Hans namn blev också lite modofierat eftersom Allan redan var upptaget och då han flyttade från oss fick han det lite franskaklingande namnet Solsögård Alavire Alan 🙂

Alan

Förövrigt skrev jag för några år sedan om vår andra tjur Robert som då hade antagits till semintjur. Han lever och mår bra än i dag, någon massproducent av avkommor har han dock inte blivit eftersom hans avelsvärde inte är tillräckligt högt. Han har dock en hel del bra egenskaper och hör till de bästa avkommor hans far har i seminanvändning i Finland och därmed blev Robert antagen till  brukslistans avdelning för specialtjurar 🙂

Författare: Sonja

Jag är en 35 årig mjölkproducent från ön Heisala i Pargas skärgård. Jag flyttade hit från min hemgård i Pernå i februari 2008. I augusti 2005 hade vi generationsväxling på min hemgård, sedan dess har jag varit mjölkproducent på heltid. Då jag flyttade till Heisala tog jag med mig största delen av de djur jag hade hemma i Pernå, dvs. 7 kor och 7 ungdjur. Santalahti gård är min mans hemgård som han tog över år 2007. I dag har vi 55 mjölkande kor och ungefär lika många ungdjur, totalt drygt hundra djur. Här odlas ingen spannmål, alla åkrar(förutom några viltåkrar) används till att producera ensilage åt korna. Förutom att jag jobbar på gården på Heisala har jag fortfarande kvar min hemgård i Pernå. Den är idag en växtodlingsgård, där det odlas spannmål och vall. Dessutom finns där skog. Jag är själv med och sköter arbetet där så ofta jag kan, mina föräldrar, framför allt min far, är till en stor hjälp. Jag har alla maskiner kvar där från den tiden jag bodde där. Vi lagar allt hö som vi använder för korna i Pernå och dessutom lagar vi ensilage där också. Balarna transporterar vi sedan med långtradare till Pargas. Vi sysslar mycket med avelsarbete och vi tar också i mån av möjlighet emot besökare på gården. Kort sagt; detta är mitt drömjobb!