Vatten inne och ute

Det har regnat en del så sprutandet har fått vänta – eftersom de lovat torrt till den här veckan. Det har inte varit speciellt torrt fastän det brukar vara det på försommaren här. Tvärtom ser man vattenpölar var och varannan dag. Visst har folk sprutat – det ser man på lerspåren på vägarna. Men jag har inte börjat än.

regn_DSCN2606

Det är också problematiskt då sprutning av flyghavre inte kan kombineras med ogrässprutning med de medel jag har. Vanligen är det problem med att flyghavren gror utmed hela sommaren men i år borde den ha grott redan eftersom det har varit så mycket regn. Så jag tror jag sprutar mot flyghavren först och senare mot ogräs. Nu har jag en del tistlar på åkrarna och då måste man spruta ganska sent.

Ogräsen har växt bra i år. De tycks inte lida av fjolårets problem. Vetet däremot har litet börjat gulna i svackorna på grund av regnandet. Vi har förstås inte så allvarliga problem som i Tyskland men speciellt nöjd är man inte. Experterna har förutspått en stor veteskörd men det lutar allt mer åt andra hållet.

Mest har jag sysslat med vatten inomhus. Då det kommunala vattnet kopplades in blev det provisoriskt kopplat till det gamla rörsystemet. Nu har jag bytt rören och kopplat om så vi har två rörsystem – ett för det kommunala och ett för vatten från vår egen brunn. Det är onödigt slöseri att vattna i växthuset och spruta med dricksvatten. Vårt eget vatten är inte dåligt men häftiga regn får ytvatten att rinna in i brunnen.

Jag kopplade på pumpen i dag. Den hade stått i närmare tio år. Och det kom vatten från brunnen nästan direkt … Visserligen var det ganska svart i början men det gör inget i växthuset.  Inte är rören än riktigt färdiga men i princip fungerar de bägge systemen nu.

vaturoor_DSCN2608

Det är en hel del pusslande att få alla rördelarna att ta ihop. De gamla rören (järnrören) sitter ihop stenhårt. Jag insåg kvickt att det var bäst att låta dem vara. Med hjälp av gassvetsen får man förstås isär dem om man gör dem rödglödande men det är en hel del jobb. De får vara ifred och dricksvattnet kopplade jag med nya plaströr och mässingsdelar. Viktigt är att lägga in massor med stängare så att det blir lättare att reparera och ändra i rörsystemet utan att man måste stänga av allt vatten.

Det är rätt tid att syssla med vatten nu. Det torkar upp snabbt och är ett litet svalare arbete. Det har inte varit lika stekhett  den här veckan som i slutet på maj men det är alldeles tillräckligt varmt ifall man skall gräva.  Flisveden borde ännu köras hem men regnet har mjukat upp vägarna så det får vänta litet. Medan man väntar på sprutväder så blir det mest byggande.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Vatten inne och ute”

 1. Hej Nisse!
  Visst har dessa regnskurar kommit ojämnt i östnyland,, vi här i Borgå trakten (hos oss) har inte drabbats så illa,, än åtminstone men man vet ju aldrig vad komma kan. Vi fick sådden avklarad rätt snabbt o det kom opp snabbt.. så gubben har allt redan sprutat mot ogräs o loppor,, han fick allt klart redan innan åkern blev våt.. såg faktiskt idag då jag åkte in till stan att där på vägen var lite väl mycket ler-klumpar på långa sträckor,, aj aj säger dom som cyklar o ska gå på kanten.. Vetet o havren o rapsen ser här hos oss riktigt bra ut , kornet kanske lider lite .. men först då allt är skördat o under tak då vet vi resultatet av vårt jobb.. för åt vädrets makter kan vi ju inget… Trevlig MIDSOMMAR till dej o alla som läser dina o de andras fina berättelser om jobbet på gårdarna,, dessutom intressanta foton av olika arbetsskeden ,, tack till ER alla..

 2. Jo, det är väldigt ojämnt. Men vädret har varit bra för mulljordarna medan vår styva lera inte frös alls i vintras och nu inte släpper igenom vattnet.

  En riktigt torr sommar skulle också skapa sprickor i leran men den verkar inte bli så torr. Nu skall det i alla fall sprutas även om jag säkert gör en paus då johannistandjin (midsommarstången) skall resas.

 3. Hej på dej är också en flitig läsare av dina/era bravader är själv också “månskensbonde” och fixar en del med vvs på dagarna
  så jag tänkte närmast upplysa dej om att de som på bilden liknar en vattenmätare borde för sin funktions skull vara monterad vågrätt
  Annars kan den visa för mycket eller förliten vattenförbrukning.
  Tackar för många intressanta inlägg

 4. Nu är Lappträsk ganska speciellt eftersom vi äger våra vattenmätare själva (vanligen äger vattenverket dem). Så jag var tvungen att sätta mej in i saken litet.

  En vanlig typ är flerstrålig våtlöpande vinghjulsmätare och den måste monteras liggande. Däremot kan volymetriska mätare och enstråliga vinghjulsmätare monteras både liggande och stående. Jag kollade nog att min mätare kan monteras på båda sätten.

  Lappträsk kommun har i allmänhet inte en massa förbud och tvång att anlita kommunens tjänster utan vi kan för det mesta pula en hel del själva utan problem. Förra byggnadsinspektören var ju legendarisk på grund av att han INTE stoppade näsan i blöt (illvilliga människor kallade honom lat men jag ser honom som en hjälte för det vanliga folket). Få se nu om vi efter kommunreformen hamnar i tänderna på mordiska byråkrater som dränker oss i regler och förbud :-).

Kommentarer är stängda.