Vårbruket avslutat!

Ikväll sattes de sista plantorna för säsongen och jag kan på så vis förklara vårbruket avslutat 🙂 Kanske blir de att sätta några jordgubbsplantor ännu, men det är en annan historia.

Det är alltid roligt att få komma igång med sådderna och planteringarna på våren men efter lite på 400000 plantor och en hundra timmar på planteringsmaskin känns det minsann roligt att få avsluta desamma också. Brukar försöka få ner de sista plantorna innan den 5 augusti, min far hade nämligen födelsedag då. Han skulle faktiskt ha fyllt jämna 80 år i går om han fått fortsätta sin vandring bland oss. Vi är sålunda någon dag sen nu och det syntes också på plantorna som var något vildvuxna. Planteringen blev inte så lyckad men efter lite extra handarbete är dom nu planterade enligt såningsanmälan i alla fall. Och händelsen firades med att jag tog “vinterklåddin” efter avslutad plantering 🙂

WP_002685

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.