1 september, 2013 av

Villaavslutning.

Att det firas villaavslutning betyder väl att sommaren är slut och att det är dags att förbereda sig för vinter och kyla? Själv har jag som jag nämnde i dagens Lördax-intervju aldrig firat villaavslutning av den enkla anledningen att jag inte har tid och möjlighet och egentligen inget intresse för villaliv heller för den delen. Men förbereda sig för vinter kan det börja vara hög tid att göra eller åtminstone fixa till lite flis för uppvärmningen av produktionsutrymmen och bostad. Ännu är det varmt och torrt så chansen till att få flisen väl torkad finns. För själva flisningen anlitar jag en entreprenör med effektiva maskiner och idag tuggade vi till 1/3 -del av årets flisbehov på ett par timmar.

Flisen tippas in på golvtorken och denna gång dristade jag mig till att lägga in lite tjockare eller lite på 2 meter tjockt lager. Har tidigare konstaterat att det är bra tryck i de nya fläktarna.

Välfylld golvtork bådar gott för vintern :)

Välfylld golvtork bådar gott för vintern 🙂

Tidningspapperstestet visar att luften går bra igenom flisen.

Tidningspapperstestet visar att luften går bra igenom flisen.

Och styrelektroniken för golvtorken ger vid handen att det fortfarande är hyffsade torkningsförhållanden.

Och styrelektroniken för golvtorken ger vid handen att det fortfarande är hyffsade torkningsförhållanden.

Etiketter: , ,

4 svar till “Villaavslutning.“

 1. Nisse skriver:

  Vi har haft mycket bra torkförhållanden (flisen). Jag har haft upp till 9 grader skillnad mellan inluft och utluft vilket betyder att det torkar ordentligt. Kul att se på kurvorna när solen går i moln – temperaturskillnaden minskar genast. Men så har jag också ett par hundra kvadratmeter plåttak som fungerar som solfångare.

  Jag har i andra omgången under en meters höjd på flislagret så att det torkar snabbare. Det bildas en torkzon i flisen som går nedifrån uppåt. Ytan kan t.o.m. bli fuktigare i början. Så då jag märker att temperaturskillnaden minskar trots bra torkväder så vet jag att flisen är genomtorr. Man kan också krypa ovanpå flisen och känna efter med händerna – man märker nog bra när flisen är våt och när den är torr.

 2. Christer skriver:

  Brukar du väga flisen, Nisse? På dataskärmsbilden är det Duct temp vs Control temp du ska kolla in, 4,9 graders diff vid det här tillfället.

 3. Nisse skriver:

  Jag har en gammal fuktighetsmätare som fungerar med våg. Man mäter upp en viss mängd och torkar den med värmelampa och får sedan fukthalten direkt på skala. Lika exakt för alla ämnen. Förr mätte jag flisen med den men tycker det fungerar bra med händerna-i-flisen-metoden.

 4. Christer skriver:

  Javisst ja, jag glömde bort din gamla fuktighetsmätare. Fingertoppskänslan används nog också här. Köper man flis kanske det ändå är på sin plats att väga för att få ett rättvist resultat.