Hösten är också fin

Idag har det inte varit ljust på hela dagen. Det har varit rått, disigt och regnat någon skur. När man gått in på lunch eller kaffe har man fått tända lampan för att skapligt kunna läsa tidningen. Men ute är det grannare bara värre. Jag stannade upp ett slag och gick närmare och bara tittade på alla färger…

höstfärger
höstfärger

På bilden kan man se antingen, ett fult buskage där en röjning skulle vara av nöden och ett ingärdat åkerhörn, eller så ser man en vacker färgpalett. Äppelträden är röda eller gulgröna, krikonträden är ljusgröna och lönnen lyser med sin granna gula färg till höger. Går man närmare hittar man riktigt djupröda färger som nästan ser ut som svart. Vi har ju inte samma ruska färger som det finns längre inåt landet, men när det nöp till lite här för nån vecka sen, gjorde det nog sitt, för nu ha det sagt pang och ute finns en härlig kompott av färger.

Djuprött möter klargult
Djuprött möter klargult
Rosa rugosa
Rosa rugosa

Tänk så det matchar ibland utan att man egentligen tänker på det, planket, nyponen och huset i rött, rosenbusken, rönnarna och huset i gult.

 

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

En kommentar till “Hösten är också fin”

  1. Hej !
    Ja vi har en så vacker natur, extra grann är den i år här i södra delen av vårt land, eller märker man det bättre i år då sommaren och hösten har varit extra fin. Vi var en tur idag till västra Nyland och vad det var vacker längs vägen, det var färger i alla nyanser, hade tid o titta då jag var passagerare . Hoppas att så många som möjligt har märkt det, dessutom gör det en riktigt glad. Brukar beundra naturen då man jobbar på åkern, alla årstider har sin charm, vilket alla land inte har. Trevlig höst till dej, hälsar tanten från östnyland.

Kommentarer är stängda.