3 november, 2013 av

Hunger.

“nö böri ja noo vaar hongro” (nu börjar jag nog bli hungrig) sa en av mina medarbetare en hektisk dag på sensommaren. Efter en titt på klockan i telefon kunde jag konstatera att “normal” lunchtid hade passerat för närmare 2 timmar sen.

Så där vill det lätt bli då “arbetsledningen” i stridens hetta tappar greppet om tid och rum. Själv har jag ju ett litet reservlager som jag bär på så om det blir ett längre arbetspass utan kosttillskott så brukar “reserven” mobiliseras efter stund med “skakadarrin” (ett fenomen som uppstår vid blodsockerunderskott). Men nu är ju inte alla utrustade med reserv och visst måste jag tillstå att den egna prestationen också lider med reserven inkopplad. Charlotta beskrev känslan i sitt inlägg kasta gräftan och skena och i det fallet var det i kylskåpet räddningen fanns 🙂

Nu kan det ju också råka sig att kylskåpet ligger någon kilometer bort om man råkar befinna sig på någon lite mera avlägsen åker. Då står valet mellan att lämna arbetet på hälft eller genomlida “skakadarrin” tills reserven mobiliserats, om man nu har någon. Är det lite osäkert hur länge arbetet tar så brukar vi naturligtvis ta med lite mat när vi åker ut men ibland håller inte planeringen sträck.

Det här tillfället föranledde lite diskussion vid kaffebordet senare på dagen och jag tyckte att det egentligen är lite underligt att man inte laddar upp före och underhåller näringsreserven när man arbetar liksom man gör inför till exempel ett långlopp på skidor. Då brukar man speciellt om det rör sig om lite längre sträckor noga se till att kroppen är “laddad” med energi (kolhydrater) före start och under loppet underhåller man energiförrådet vid “saftstationerna” med ungefär en halv timmes mellanrum. Varför gör man inte detsamma under arbetsdagen? Nu är väl arbetsintensiteten inte riktigt fullt ut lika hård i det dagliga arbetet som under en skidtävling men det är faktiskt ibland fråga om hårt kroppsarbete. Speciellt i samband med skörden av grönsaker som oftast görs manuellt. Det har hänt att jag efter arbetsdagen varit mera utmattad än vad jag varit efter ett Vasalopp. Pulsen har förstås inte legat lika högt under arbetet men ett Vasalopp brukar ändå inte ta mera än 6-7 timmar medan arbetsdagen under säsong lätt närmar sig det tredubbla. Så visst vore det befogat att noga se över energibehovet, kanske kunde man orka prestera lite mera på så vis?

Tror jag skall göra en jämförande undersökning när det blir dags för lite skogsarbete så småningom. Ena dagen kör jag på som brukligt med lite kaffe och smörgås vid varannan tankning av motorsågen medan jag den andra stoppar i mig lite Energy bars, gel och sportdryck ett par gånger i timmen. Är det någon som testat motsvarande?

Etiketter: ,

6 svar till “Hunger.“

 1. Daniel skriver:

  Det är ett sant nöje att läsa dina skriverier!

 2. Skidåkare skriver:

  Har inte testat själv men har hört flera andra elitskidåkare som brukar plantera på vårarna. De tankar precis som under ett långlopp med bars och geler. Förutom energi blir det ju också effektivare arbete när man inte behöver Pausa 🙂

 3. Nisse skriver:

  Det gäller att ha med sej kaffe (=energidryck) då man far till skogs även om det är hemskogen. Arbetet på åkrarna brukar däremot ofta leda till att man måste köra hem och reparera nånting så ofta att man lika gärna kan dricka kaffet hemma :-). Men vi har också alla åkrar riktigt nära.

 4. Christer skriver:

  Tack Daniel! Det var roligt att höra 🙂

 5. Christer skriver:

  Skidåkare! Det kan ju vara bra att liksom under skidåkningen inta energin i farten 🙂 Betyder nog att man får komplettera huggarbältet med hållare för drickaflaskan till försöket….

 6. Christer skriver:

  Här är det frågan om några kilometer till åkern, Nisse. Så vi brukar nog försöka se till så att energin räcker till men som sagt ibland kan det ta längre tid än beräknat.