Åka båt i vackert väder

De va en vacker dag i förrgår. Sjön låg som en spegel, och när solen hade gått ner beslöt jag mej för att fara en sväng ut me båten innan mörkret lade sej. Temperaturen låg kring noll, så värme var det inte, men med mycket kläder på, så de gick hur bra som helst. Det kan hända det var den sista dagen för att “nöjjesåka” så jag kunde inte låta bli. Som vanligt när man filmar med en liten stackars telefon, i klumpiga handskar blir det allt annat än stadigt, men kanske ni får en hint om hur vackert det kan vara. Förra filmen jag lade hit var raka motsatsen. Då var det storm och gorm, och man hölls knappt på fötter i blåsten. Tänk så olika det kan va…

(Pssst… dra ner ljudet innan du trycker på play, de sprakar och dånar rejält i vinden 🙂 )

Här utlovades det stormen igen, men den har jag nästan inget märkt av, ja, förutom att vattnet kom upp med en väldig fart igår kväll, och vi här på holmen fick ta ett lite längre kvällspass i stränderna. Kolla båtar, göra extra förtöjningar och ställa en traktor på ramparna till pråmen så den står stilla.

Nu öser det ner nån form av blöt, plaskig snö. Blir det kallare, som “förståsejpåarena” utlovat, kommer det att bli en “lagom härlig” snöyra… Hoppas det inte kommer hela natten, jag ska på marknad imorgon och önskar inte snöstorm då. Lite snö är ok, i måttliga mängder, inte för så mycket annat, men för stämningens skull. 🙂

Önskar er alla en mycket trevlig självständighetsdag. 🙂

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

6 reaktioner till “Åka båt i vackert väder”

 1. De va liksom ett varv runt holmen det där då? Fina vyer!
  Kanske lite samma känsla som när jag tar ett varv runt byn med hojen en varm sommarafton 🙂

 2. Yeps, Ytterholm i ett nötskal 🙂 Sånär som på 100 meter. Ja, de kan säkert vara lite liknande, men en varm sommarafton har det också hänt att man kört den rundan, men då iklädd endast t-skjorta och shorts klockan 23-tiden på kvällen, nu va klockan runt 16, och man var klädd som en michelingubbe. 🙂

 3. Fantastiskt. Nu fick vi vår rundtur i alla fall (som vi hoppade över i somras).

  Fin video. Borde kanske sättas i menyn till höger på Bondbloggens framsida.

 4. Jag undrar int alls över att du drog iväg på en nöjestur! Fantastiskt vackert i solnedgången.

 5. Bra slut på videon! Liknar mycket mitt foto på mina hemsidor om fröjden av att segla i den finska sommaren….(dvs. jag är inpaltad i en vinter-fiskehalare med solglasögon en dag i juni ute på seglats…).
  Intressanta vyer, då jag många gånger seglat där förbi på väg till Borgareluoto eller Åbo skärgård. Beräknade enl. videons tider och kartdistans att båten gör ca 18 knop, stämmer det?

 6. Hej Kimmen och tack 🙂 Ja, juni och december kan kännas lika varma, bara några grader som skiljer 🙂 Hur många knop båten gör har jag inte ännu kollat och räknat på. Det går framåt i alla fall. Det sitter en 60heppares yamaha i aktern på den, som tycker om bensin, så jag brukar dra på måttligt. Liite mer ekonomiskt på det viset. Nån dag (sen när jag blivit rik, haha) sku de för all del vara intressant att testa och se hur mkt man får ur den.

Kommentarer är stängda.