Färgen Svart.

Ja, vad är svart. När jag googlade vad färgen svart förknippas med hittade jag ord som otur, död, deprimerad, ond, grym, isolerad, ensam, sorglig, tragisk, makt, prestige, hemlig, allvarlig, anonymitet, djup … osv

Någonting att förknippa med grönsaker?

Nja, inte vet jag om det skall anses stiligt, enhetligt eller vad som helst, men inte får man större lust att shoppa grönsaker när grönsakerna ska förpackas i lådor som förknippas med depression, makt och död.

Varför kan jag fråga mej. Åter och åter. Som om vi i detta land inte redan är dåliga på att använda oss av grönsaker. Som vanligt gäller det ju inte dej och mej, ( vi äter ju grönsaker hur mycket som helst 😉 ) men alla andra. Skräpmaten säljer som aldrig förr och folk köper sej en E-ämnes iproppad, svindyr “proteinbar” istället för t.ex. frukt till mellanmål. Jag tror kanske att köplusten inte får sej nån större kick av att grönsaker nu skall förpackas i dessa dystra lådor.

Som exempel har jag här tagit en bild på en av mattes kinakålslådor. Svart som synden själv är den. Om man vill ge en positiv bild av grönsaker, ska man väl inte paketera dem i lådor som får mungiporna att dala?!

svarta lådan

Eftersom föreskrifterna om lådans färg kommit från högre makter än någon med sunt bondförnuft kan påverka, och inte är någon grossists påhitt, så har jag ritat lite fyrkanter på bilden för att inte hänga ut någon som syndabock till detta påhitt.

 

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

2 reaktioner till “Färgen Svart.”

  1. Jaa, int e den vacker int även om kraven på helsvart låda lite lindrats upp efterhand som kritik framförts. Det blev ju lite diskussion då när det begav sig vilket jag kort noterade i mitt inlägg http://www.bondbloggen.fi/?p=9745. (Vet ej om länken till radiointervjun fortfarande fungerar).

  2. På tal om lådor och annat så har jag en bekant här i VästRyssland som i många år odlade Brysselkål och säkert med en viss framgång också, då minuthandeln omkring Helsinfors började bestämma vad han skulle ha för lådor hur stora färg etc. och så skulle han rada upp dom i butiken på ett visst sätt, men han fick ingen ersättning för sitt jobb i butiken lådor betalade han själv och annat så blev han mitt i allt föredetta brysselkålsodlare för att det gick egentligen för mycket tid och pengar för (leetvituheiter). Han borde kunna sköta sina odlingar och inte stå i en butik i Helsingforsregionen och plocka samman det som butiksföreståndaren tyckte att hör ihop. Tyvärr är vi på den linjen att butiken skall inte ha någon personal bara dom som tar in pengarna, det berör också distributionchaufförerna inklusive läsk och öldistribution bryggarchaufförerna skall dessuton plocka in sina distribuerade varor i kylskåpen så mycket det rymms dom skall ordna lagret att man får de möjligast lätt in i butiken, står någonting ivägen skall varuleverantörerna skaffa bort det. Jag lovar att det blir (som du sku roo bååtn me stakakvastn). Inga ungdomar söker sej till ett sånt jobb.

Kommentarer är stängda.