Vad är rätt?

Om någon skulle fråga av mig vad jag håller på med nu skulle jag ha lite svårt att svara. Sen urminnes tider sitter det i böndernas gener att man skall ge sig ut på åkern så fort det är möjligt, och dessa gener har även jag en uppsättning av. Dock något utblandade över tid och generation för dom nervösaste har jag aldrig räknat mig till. Ej heller i år, men nu börjar jag faktiskt tvivla på min orubbliga självsäkerhet i dessa frågor.

Ingen behöver väl upplysas om att våren är tidig i år. Någonstans mellan två och tre veckor före tidtabell ligger vi nog. Åkrarna är torra och bärigheteten är 100 procentig. Runt om mig harvas och sås det för fulla tyger. Det är den 26 april och just nu tror inte jag på verkligheten. Det skall bara inte gå att hålla fullt vårbruk den 25 april. Det tidigaste jag börjat vårbruket är 1991 och då var det 30 april, så det är rekord med nästan en vecka.

Det är bara det att jag inte börjat något vårbruk. På åkern alltså. Allt annat ligger nog i startblocken och allt är förberett. Odlingsplanen slog jag fast slutgiltigt i går, och det är rekordsent, jag brukar ha den klar i oktober. Orsaken är förstås att våren har varit så fullständigt onormal att det inte har gått att bestämma sig. Sist och slutligen blir det havre, korn, ryps och landskapsträda i form av solrosor och lupiner som kommer att gälla. Det blir min första vetepaus på 15 år och det bara för att jag fortfarande inte tror på att denna sommar och höst blir speciellt bra. Några 30 timmarsvetetorkar vill jag inte ha och det är just precis det som jag anar att kommer att väntas.

Så idag då när alla andra bönder åkte runt på åkrarna med såmaskiner så åkte jag iväg – på teater. Kanske lite udda men underhållningen med KAJ var i alla fall god, och jag satt nog mycket tryggt i min bänk i Vasa, väl medveten om alla hektar som såddes medan jag satt där.

Vem som sen har rätt, det vet ju ingen. Det kan ju bli alla tiders sommar och jag står där med hundhuvudet under armen och förbannar mina beslut nu i vår, men jag skulle vilja ha lite regn innan sådd och framför allt passar det inte mig att påbörja vårbruksdagen med att skrapa is av traktorrutorna. Jag tyckte fd bloggkollegan Maria uttryckte sig väldigt bra på Facebook härom dan när hon menade att kornen borde förses med små ylletröjor om man har för avsikt att så nu redan.

Hur som helst så lär det väl bli en hög skrattar bäst som skrattar sist faktor över denna odlingssäsong och framtiden får väl utvisa vem som skrattar – jag eller alla andra?

DSC_0138

Bara för att visa att jag inte sover hela dagarna kan jag väl lägga ut en bild från igår när programmet var att flytta gödsel- och utsädessäckarna till den ordning som dom skall användas i. En mycket tidsbesparande åtgärd inför själva sådden

 

 

 

Författare: Kalle

Har varit spannmålsodlare sedan 20 årsåldern. Jobbar som brandförman i Närpes, det betyder att jag inte är heltidsjordbrukare annat än i hjärtat. Jag har familj, sambo och tre döttrar födda -04, -09 och -16 Jag odlar spannmål och oljeväxter på 38 ha, och gör detta på största allvar. Den skrala lönsamheten har inte knäckt mig, bara gjort att jag inte kan vara heltidsbonde. Dessutom har jag ett intresse för närhistorien, och jobbar gärna med att restaurera nyare veteranbilar. (70-talet) Har tre dylika + en mc i garaget. Samlar gärna material och skriver ner mycket nutidshistorier för framtiden. Jag är öppen för det mesta bara det inte har med sport eller idrott att göra. Jag betraktar all sport och idrott som flykt och försvarbeteenden, det man inte kan göra med traktorn kan gott lämnas ogjort!

5 reaktioner till “Vad är rätt?”

  1. Satt länge där i teaterstolen och funderade var i hela friden jag sett den mannen förut. Just när jag skulle fråga blev det mörkt och föreställningen började. Nu klarnade det slutgiltigt, vi var bänkgrannar på teatern. KAJ var superbra!

  2. Det var ju rätt lustigt. Hej såhär i efterskott då. Japp, det var en superföreställning.

  3. Jaa-a sej nu sen vad som e rätt el fel gällande vårbruksstarten. Men här i skärgården som iaf försommaren kan va rikti torr så e den fukt som finns i jorden nu ännu livsviktig, dessutom så häärdar ju svalt vårväder nog plantorna o korn o havre bestockar sej bättre. De finns ett ordspråk på finska om just hur en sval vår e bra, nu kan jag den inga rikti så ids int skriva den. Summasummarum så för vår del så räknar jag att få fröna i jorden medan de ännu finns lite fukt i såbotten e viktigare än datum och temperatur.

  4. Den djärva vågar ofta rätt så mycket, men mister ofta hela stycket.
    Säger ordspråket. Kan i varje fall räkna med en sommar, onödigt att spekulera i om man missat någon vecka… året kommer inte ändå att flytta hösten till december så man kan odla två omgångar per år i stället för en i Finland… detta får vi nog vänta på tills de utlovade + 4 graderna globalt förverkligas inom 50 år… om de sedan gör det?

  5. “April våt, maj kall fyller bondens lada all ” har jag hört gällande vårvädret och det låter ju helt vettigt…

Kommentarer är stängda.