30 maj, 2014 av Nisse

Sjöfåglarnas paradis – på åkern

Här brukade det vara försommartorka men kanske man måste ändra på sina förväntningar nu då det varit flera blöta vårar. I år var det torrt i april men sedan började det regna i maj och vill inte sluta. Broddarna från april ser fina ut men det som såddes i maj är ganska dåligt. Det såg inte så illa ut efter sådden men det senaste regnet har fått en hel del att drunkna.

DSCN3702

Förr hade man ett grymt besvär med att få stenhårda lerkokor till nån sorts såbädd men inte är det här bättre. Våra täta lerjordar klarar inte av dessa regnmängder fastän vintern var riktigt bra och tjälen smulade sönder leran så vi hade bra såbädd i år. Våra åkrar är också ganska platta med en hel del svackor.

Jag är rätt så envis men få se om jag skall bli tvungen att gå tillbaka till plöjning. I år var det inget problem med sådden utan det är nu efter sådden som vätan ställer till med elände. Tallriksharvningen gav god såbädd men har inte lika bra tålighet för väta som plöjning. Plogen lämnar fåror under såbädden som leder bort överloppsvatten.

Det som är sått till sist gav bättre brodd än det som såddes i början på maj … Regnet på 60 mm var för mycket. Förr hette det att regn före johanni går direkt i bondens lårar (i form av god skörd) men det tycks inte gälla mer. Klimatförändringen lär ge ett regnigare klimat och tills vidare tycks det stämma. Nu vill jag inte ens höra talas om regn mera före johanni.

 

Etiketter: ,

2 svar till “Sjöfåglarnas paradis – på åkern“

  1. Christer skriver:

    I fjol till skolavslutningen kom det en del åskregn härstedes och jag noterade att vattnet stod längst på de åkrar som inte plöjts. Antagligen uppstår ett förtätat skikt i ytan som vattnet inte förmår tränga igenom. Och har ytan en gång slammat igen så samlas vattnet desto lättare vid nästa regn.

  2. Kurt skriver:

    För att inspektera åkern, leta efter ogräs, eller områden med näringsbrist, så kan man nu använda drönare med inprogrammerad flygrutt:

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5878621

    Snart kan den även ersätta t ex jakthundar!