Mitt akvarium

När jag var 6 år fick jag ett akvarium. Det var 60 liter och fiskarna gick bra åt i det akvariet, men det var roligt att titta på de färggranna fiskarna så länge de levde. Pyssla, mata och tvätta. Tvätta, tvätta, tvättatvättavättatvätta!!!! Oj oj så många timmar det har gått åt till att tvätta det akvariet. När man hade tvättat det tog det inte så länge innan väggarna var gröna igen. Inte så konstigt egentligen. Fiskar bajsar också, och så all mat som de inte hann äta upp innan det föll till bottnet. Man gav sån mat som såg ut som smulade små löv, de flöt en liten tid på ytan för att sedan sjunka till bottnet. Om man inte var riktigt försiktig när man matade dem, sade det blumps när de kom ordentligt ur burken, då blev det rätt snabbt grönt längs väggarna. Det fanns vissa fiskar som var såna som åt från bottnet, men de hade än värre strykande åtgång i mitt akvarium än någon annan sort. Dyra var de också, dedär små och fula bottenfiskarna som skulle äta allt det som de andra inte hann äta. Sagan slutade alltid med att bottenfisken låg uppochner någon vacker morgon och så var bottnet och väggarna snart så fulla med skit att man inte såg fiskarna om man inte lyfte på glaset där uppe.

Vad i hela fridens tider har mitt akvarium med någonting bondbloggsaktigt att göra kan man ju fråga sej… Jo, se nu är poängen den att jag brukar jämföra mitt akvarium och östersjön med varandra. Det var bara duktigt uppspeedat förlopp i akvariet, men principen är ju ungefär den samma. En massa överflödig näring i havet och nu håller vattnet nedanför bryggan på att få ytan i likadan grön färg som väggarna i akvariet fick. Vi har “ärtsoppa” i stranden. Akvariet gick att tvätta, men, Östersjön, går den att tvätta? Nja, det är nog lite knepigare det än att sätta fiskarna i en burk, medan man tvättar väggarna i badrummet. Ibland när man hör på radion hur många miljoners det sätts ner till tex rymdforskning, och turistresor i rymden, så undrar man om det inte skulle gå att knåpa ihop något megaenormt vattenreningsverk och pumpa östersjöns vatten genom det för dom pengarna istället. Men, är det så att yttre rymden lockar mer än den planet man bor på, så ok.

Jag tänker inte ägna så stora tankar åt pajkastning i någon riktning, vems fel det kan vara att ärtsoppan blir värre och värre. Jag tror, personligen, att INGEN (!) kan stå och peka ut skilda grupper med folk och säga – Det är nog dom!!! Må det sen vara bönderna, de dåliga reningsverken de har i ALLA ANDRA länder längs östersjön, eller kanske allas våra förfäder som gick ner till stranden med sina sopor istället för att samla dem i en hög någonstans… Nåja, jag tror att alla som bott och bor längs östersjön är en del i det hela, även jag och du som läser, för du bor kanske också i ett land längs östersjön, eller kanske har någon förfäder som gjort det. Ända sedan människan började promenera runt på jorden, har vi arbetat ganska flitigt med att förstöra den. Nåja, så är det, men vad gör vi åt det nu? Sätter oss med en nävermysså under en gran, väntar på undergången och läser några besvärjelser över jordens förfall? Ja, kanske skulle det bli bra då? Eller så inte… Nej, man ska inte ta till överdrift, men nog är det bara så att någonting borde man göra! Man kan ju göra vad man kan iallafall! Även om det är någonting så litet som att låta bli att kissa i havet, eller låta bli att kasta plast och papper omkring sej, så är det alltid någonting. Den som i detta skede tänker : Som om det är så stor skillnad med någon plastburk hit eller dit… Den skulle jag gärna vilja bjuda hem till mej på picknick. Vi skulle röka varsin abborre, sätta oss i solen och få riktigt varmt, sen skulle vi gå och simma … i ärtsoppan nedanför bryggan…

Allt och alla gör skillnad. Om 1000 personer tänker, vad gör det för skillnad med ett papper… Då har vi snart 1000 papper i naturen. Om en tänker inte är det så stor skillnad om jag kissar i havet, om du tänker det kan det finnas några X antal 1000 till som tänker precis som du!

Det är så lite som vi kan göra, men det vi kan göra, ska vi göra! Hur stort eller litet det än är.

Lycka till!

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

4 reaktioner till “Mitt akvarium”

  1. Många undrar varför det inte finns blågröna alger i Bottniska viken. De har jag svar på, det finns inget St.Petersburg i Torneå med hönsskit och annat paldori som Nevan hämtar ut till Finska viken. Havsströmmarna västerut går norra vägen i Finska viken därför har vi all skit längs Finska kusten.

  2. Att slänga rosk i sjön är onödigt det finns fortfarande alltför många som slänger allt möjligt rosk i sjön borde inte folk förstå bättre. Att inte skräpa ner och att sortera sitt rosk tycker man inte skulle vara så svårt. Samma sak här gör vi alla en liten sak blir det många saker i längden.
    Förutom miljöfrågan är det så tråkigt speciellt för barnen att inte kunna simma när det äntligen är varmt.

Kommentarer är stängda.