Minitävling: Var finns spegelbilden ?

Vår ungdomslokal byggdes 1930 enligt ritningar som lånades från Österbotten – men spegelvänd. Det finns olika uppgifter om vara förebilden fanns och jag har inte hittat den. Inte för att jag hunnit åka runt så mycket. Om någon hittar ett liknande hus i Österbotten så är det bara att ta kontakt. Evig ära och berömmelse är priset :-).

DSCN3958

DSCN4080

Taket är ganska speciellt (och dyrt att underhålla !). Men det finns en möjlighet att det är ombyggt och förstört på originalet. På 60-talet förstördes en mängd gamla ungdomslokaler då idiotbyggandet kom med plast och annat elände.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Minitävling: Var finns spegelbilden ?”

  1. Jag fick per telefon ett tips från grannbyn att det är frågan om Jeppo ungdomsförenings hus. Och taket ser onekligen likadant ut. Taklyktorna saknas men det var vanligt att de togs bort på 60-talet (våra läckte också). Fönstren är också annorlunda.

    Så nu vill jag gärna ha gamla fotografier från Jeppo lokal för att se hur den såg ut förr – helst 1930-talet.

    P.S. Om någon vill se på Jeppo lokal så behöver man inte åka till Östra Jeppovägen 7 utan kan se på Google Maps. Gå till adressen och klicka på street view så kan ni se huset ur olika perspektiv. Fantastiskt det här nätet …

  2. Jag tror att det handlar om kondensskydd som måste finns under varje plåttak. Annars rinner det stora mängder vatten längs plåten då fuktig varm luft når den kalla plåtytan. Och det är inga små mängder vatten som varm luft innehåller. En höst trodde jag att taket på ladugården läckte för golvet i vinden var genomblött. Alldeles plaskvått. Men det hade inte regnat på länge och till sist fattade jag att det bara var kondens från plåttaket som just där var utan undertak. På hösten var skillnaden i temperatur stor och plåten var kall medan den varma luften kom in genom de stora vindsdörrarna.

  3. Joo, kondensskydd ska det va men har inte sett att man lagt plåten direkt på det utan luftspalt mellan tidigare, därför trodde jag det var frågan om presenningar som skydd för regn under monteringen.

Kommentarer är stängda.