20 augusti, 2014 av Nisse

Minitävling: Var finns spegelbilden ?

Vår ungdomslokal byggdes 1930 enligt ritningar som lånades från Österbotten – men spegelvänd. Det finns olika uppgifter om vara förebilden fanns och jag har inte hittat den. Inte för att jag hunnit åka runt så mycket. Om någon hittar ett liknande hus i Österbotten så är det bara att ta kontakt. Evig ära och berömmelse är priset :-).

DSCN3958

DSCN4080

Taket är ganska speciellt (och dyrt att underhålla !). Men det finns en möjlighet att det är ombyggt och förstört på originalet. På 60-talet förstördes en mängd gamla ungdomslokaler då idiotbyggandet kom med plast och annat elände.

 

Etiketter: ,

4 svar till “Minitävling: Var finns spegelbilden ?“

 1. Nisse skriver:

  Jag fick per telefon ett tips från grannbyn att det är frågan om Jeppo ungdomsförenings hus. Och taket ser onekligen likadant ut. Taklyktorna saknas men det var vanligt att de togs bort på 60-talet (våra läckte också). Fönstren är också annorlunda.

  Så nu vill jag gärna ha gamla fotografier från Jeppo lokal för att se hur den såg ut förr – helst 1930-talet.

  P.S. Om någon vill se på Jeppo lokal så behöver man inte åka till Östra Jeppovägen 7 utan kan se på Google Maps. Gå till adressen och klicka på street view så kan ni se huset ur olika perspektiv. Fantastiskt det här nätet …

 2. Christer skriver:

  Lämnas presenningen under plåten?

 3. Nisse skriver:

  Jag tror att det handlar om kondensskydd som måste finns under varje plåttak. Annars rinner det stora mängder vatten längs plåten då fuktig varm luft når den kalla plåtytan. Och det är inga små mängder vatten som varm luft innehåller. En höst trodde jag att taket på ladugården läckte för golvet i vinden var genomblött. Alldeles plaskvått. Men det hade inte regnat på länge och till sist fattade jag att det bara var kondens från plåttaket som just där var utan undertak. På hösten var skillnaden i temperatur stor och plåten var kall medan den varma luften kom in genom de stora vindsdörrarna.

 4. Christer skriver:

  Joo, kondensskydd ska det va men har inte sett att man lagt plåten direkt på det utan luftspalt mellan tidigare, därför trodde jag det var frågan om presenningar som skydd för regn under monteringen.