26 december, 2014 av Nisse

Äntligen skogsväder

Det blev lämpligt kallt och vi hade just ingen snö så före jul var det utmärkt väder för uppknyckning av buskar. Kanalen hade fått alldeles för mycket och för stora buskar och jag vill hellre dra upp dem med rot i stället för att bara såga av dem. Då kommer de nämligen följande år att växa en meter eller mer …

DSCN4522

Nu bar åkern ganska bra och jag vill inte alls ha spår i den eftersom jag tänkte så direkt nästa vår. En del buskar kom upp med en gång som den som syns på bilden men andra hade grymt stora rötter så jag fick gräva runt dem (med gripen) och knycka av en rot åt gången. Det gick annars bra men en slang sprack och en koppling brast. Så det var bara att köra hem och börja skruva. Men bara händer för handskarna blir förstörda av oljan. Kallt blev det om fingrarna men med litet uppvärmning mellan varven vid en värmefläkt så gick det.

Det såg inte ut att vara så mycket buskar men det blev tre stora lass i alla fall. Jag körde dem till skogslaggen och där får de torka nästa sommar. Det går inte att flisa dem för det kom en hel mängd lera med rötterna.

DSCN4526

Dagarna är korta så det blev  bara ett lass per dag. Men nu är den mörkaste tiden förbi och vi går mot ljusare tider. Innan jag lastat av lasset hann det bli ganska mörkt men den ljusa kvällshimlen gav hopp om vår så småningom. Skogsranden mot himlen i väster är välbekant ända sedan barndomen. Vi har litet plattland som av bilden synes.

juulsiluett_endra_DSCN4524

Nu är spårkörning i turen så fort jag får snökedjorna på 165:an som är vår lättaste traktor. Tyvärr kom det litet snö (ca. 10 cm)  på julafton så det fryser inte utan att man plattar till den. Då skall jag också  se om det brustit många träd i blåsten för nån vecka sedan. Men själva huggandet börjar i åkerlaggarna för där finns en mängd aspar som blivit så stora att de stör körandet på åkrarna.

 

Etiketter:

2 svar till “Äntligen skogsväder“

  1. Christer skriver:

    Drog också tidigare upp en del buskar men den blottlagda jorden var god grogrund för nya buskars och ogräs’ frön så det fungerade inte så bra som jag tänkt.

  2. Nisse skriver:

    Jo, men nästa sommar dikas troligen kanalen i alla fall. Tyvärr har dikandet gjort att nya ogräs kommit in och diket växer fast illa kvickt. Det är ett problem hur man skall få dikena att hållas öppna längre tid. Borde man kanske sätta bottendammar i dem så att de är fulla med vatten hela tiden ? Så gjorde man i årensandet.