14 januari, 2015 av Nisse

För tusen år sedan

Igår hade vi genomgång av den senaste teatern om Hindersby. Det är ingen kort period som stoppas in i en två timmars pjäs utan närmare 700 år. De första nybyggarna kommer till Hindersby med björn- och vargspjuten redo. Det var för tusen år sedan. Ingen vet exakt varifrån de kom och när. Historiker i all ära men de bara spekulerar de också.

Men före det ser vi vilda vrakplundrare från skärgården. Vi får också se hur Harpan tar dem i örat och bankar in gudsfruktan och hyfsat beteende i dem. Så gick det till då Reimars blev lotsställe. Enligt Mosabacks Isa (Isa Stenberg) som skrivit pjäsen.

DSCN1166

Visst är det här bondens vardag just idag. Halva byn är med i pjäsen på något sätt. Repetitionerna har hållit på i ett halvår redan och på fredag smäller det till med premiär. En ytterst komprimerad historielektion och fasen så rolig … Men visst var det frågan om huruvida nybyggarna skulle överleva den första vintern i byns skogar och kärr.

DSCN1182

På dagarna svetsar jag skogslastaren och på kvällarna dokumenterar jag teatern i video och foto. Byn har satt ned så mycket krafter på teatern att det måste sparas för eftervärlden. På Hindersby.net finns mera om teatern och telefonnummer för att boka biljetter. Det är inte bara vrakplundrare och bönder med i pjäsen utan en massa kungar också – spelade av Robert Jordas, växhusodlare och skådespelare.

DSCN1177DSCN1215

Från Birger Jarl till Gustav III.

 

Etiketter: ,

2 svar till “För tusen år sedan“

  1. Christer skriver:

    Sku man va lite närmare så…….

  2. teater skriver:

    Hej Nisse!

    Igår var vi på “er” teater och för mej oxå första gången i dina hemtrakter,, du bor i en riktig landsbygd. Om teatern kan vi båda bara säga en sak DEN VAR MYCKET BRA. Om er historia den oxå intressant, lite med dialekten var det svårt ibland. Att det finns så många duktiga spelare i er by är ju en tillgång ( lite grannbyar var ju oxå med), om jordbruket känns olönsamt så har ni ju fina skådespelare som kan söka jobb inom olika teatrar.. Hela skådespelet var så “äkta” intressant och roligt, alla som var med kunde sin sak,, barnen var så duktiga och kunde sjunga o uppträda fast en del var mycket unga. Fina kläder hade “kungen” i de olika roller han spelade. Du kan verkligen vara nöjd med din hembygds duktiga proffs,, Hälsar två bönder från Kullo.