Städa eller deklarera ?

Jag tycker inte om att städa. Helt enkelt därför att jag städar alldeles för grundligt. Varenda liten pinyl skall på sin rätta plats – och finns det ingen plats för den så skall det ordnas en plats. Så det tar en grym tid för mej att städa. Och jag skjuter upp det hela tiden. Därför ser mitt arbetsrum ut som efter Jerusalems förstörelse.

Men jag tycker ännu mindre om att bokföra och deklarera. Så jag börjar städa då jag borde deklarera. Nå, det är också nödvändigt för att jag skall hitta alla kvitton. Nackdelen med att städa är att man hittar en massa intressanta saker och halvfärdiga projekt som man glömt bort. Och så sitter jag och läser gamla urklipp, tittar på gamla foton och gör allt möjligt annat än deklarerar. Till exempel gjorde jag en video av min skogsresa med musik från 60-talets pop …

Till sist måste man i alla fall ta itu med bokföringen och deklarationen. Därvid får man en hel del kallduschar som e-fakturorna. Endel företag har gett helt vansinniga namn åt fakturorna (till exempel BELSFI0017475R_BEL21D23076B62411E390EBA79F433651B4.pdf) så jag måste öppna eländet och se vad det är frågan om och sedan för hand byta namn till nånting förståeligt. Grrr …

Bokföringsprogram använder jag inte och kommer inte heller att börja använda. Men jag har en mall för ett kalkylark som jag programmerat att räkna ned olika konton och sätta in i ett bokslut så det bara är att kopiera summorna direkt till blanketten. Eftersom jag gjort det själv så kan jag ändra det då blanketten ändrar. Och så har jag mina egna konton med som inte ändras från år till år utan jag kan jämföra med tidigare år utan problem. I den meningen har jag “dubbel” bokföring.

De bästa bankerna har möjlighet att plocka ut de transaktioner man vill ha och sedan mata ut dem (ladda ned dem) i den form man vill ha. Men de flesta har extremt stela och fåniga system. Jag köper en hel del från utlandet och de svenska bankerna och PayPal har betydligt bättre system än i det här landet.

Ända sedan jag insåg att pengar finns inte (lån finns nog !) så har jag varit intresserad av ovanliga valutor som “bitcoin”. Fördelen är att då behövs inga banker. Gammalmodiga människor anser att bitcoin är ytterst osäker valuta eftersom den bara finns i några datamaskiners minne. Och hur är det med vår euro då ? Största delen av dem finns också bara som bitar i cyberrymden.

Men just nu gäller det att bita ihop tänderna och deklarera i euro. Annars blir skattebjörnen sur.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Städa eller deklarera ?”

  1. Ibland undrar jag om vi inte är släkt i alla fall, för precis så där gör jag också. För så här är nog inte alla bönder funtade 🙂

    Hittar jag bara något som är roligare så skjuts sånt som inte är så attraktivt upp in i det sista. Betydligt bättre vore det att göra undan från den tråkigare ändan. Nu har jag bara en dag kvar att fixa deklarationen eftersom jag tänkte fira sportlov över veckoslutet, grrrrrrrrrr.

  2. Idag kunde jag inte hålla mej utan for till skogs och körde ut stockar. Det har varit eländigt varmt men vi hade nån minusgrad på natten och det hjälpte en hel del. Jag vågade inte köra fullt lass men det gick bra. Så nu är ett par minusgrader på önskelistan för nästa natt.

Kommentarer är stängda.