Mera lök åt folket.

Trots att det är brått med deklaration kan man ju inte låta folket svälta. Så här i förkylningstider behöver var och en få sin dagliga dos lök så det var bara att ta lite paus från pappershögarna och hjälpa till med sorteringen. Egentligen var det riktigt skönt att få lämna skrivbordet för en stund  🙂

Löksortering @FinneFarm.
Löksortering @FinneFarm.

Det vill inte fungera något vidare om det är för lite folk i sorteringslinjen, visst det går med tre men för att riktigt kunna garantera kvaliteten är det bra med fyra. På så vis går det också lite snabbare och sorteringslinjen kan brukas under lite kortare tid så att inte hela förtjänsten går till elförbrukningen. Prisbilden är lite ansträngd så det gäller att hålla kostnaderna nere.

Men nu åter till pappren…… de e ju märkligt att det alltid skall göras i sista stund :/

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

3 reaktioner till “Mera lök åt folket.”

 1. Alltid den här tiden på året kommer jag ihåg min tidigare bokförare. Han hade ett stort anslag vid dörren
  när man gick ut där det stod att läsa “Skatta Dig lycklig!” Huruvida detta var ägnat att skyla över vissa bok-
  föringsmissar eller att framkalla en ärlig känsla av att ha gjort sin plikt må vara osagt! Du har väl två korgar när Du sorterar löken? En åt Dig och en åt Skattmasen!!

  Det blev förresten grövsta sortens dubb, 3 st per dragribba, runt om. Var på en provtur med skogskärran efter
  på blankisen och kan bara beundra greppet på is! Vad det sedan är i skogen är en annan femma. Kan knappast
  hjälpa mycket i djup snö men för det mesta är det inte snön i sig som är problemet utan isen som bildas när
  det slår runt en gång för mycket. Inte ersätter de väl riktiga kedjor men är betydligt behagligare när man flyttar mellan skiftena då man slipper slamret. Kedjor enbart på framhjulen var enligt instruktionsboken
  förbjudet på Valmet -05 serien. Kunde väl överbelasta. Tror inte det är ngt problem på Fiat som ju är ett
  slags 4-hjulsdriftens urmoder och har dimensioneringen därefter. Att sedan Magneti Marelli uppfann mörkret är en annan femma. Sålde Fiat reservdelar ( bilar) en gång i världen. Ett beställnings- och lager-
  system som konstant var på gränsen till kaos! Med traktorerna är det till all lycka bättre ställt:

  H. Micke

 2. Hej Christer

  Ja lök ská de vá och nästan till alla rätter. Gillar nästan alla sorter av lök, men nu som äldre så kan jag inte äta lika mycket som förr,, men gott är det, ja och hälsosamt. Vad är godare än stekt fläsk med mycket lök o potis-mos ,, Din lök ser fin ut. Hälsningar från ett grått o dugg-regnigt öst-nyland.. Ja igår var det lite bättre och gräsmattorna blev krattad från kvistar o skräp, så tidigt har jag aldrig gjort “vår-krattningen” sista februari, tänk..

 3. Här ser även vintern att vara över till harm för både skogsarbete och skidåkning. Blir väl som ifjol varm vår och kall försommar.

Kommentarer är stängda.