10 maj, 2015 av

Grönsaksplanteringen….

….kom igång fredag eftermiddag.

Efter att ha dragit andan lite efter att ha fått största delen av spannmålen i jorden och efter förseningen i och med hydraularmsbrottet kom vi så igång med grönsaksplanteringen. Det är 4 dagar senare än i fjol men trots att det inte är speciellt varmt så har det ändå inte kommit snö som det gjorde i fjol. Så vi tror att vi skördar i medlet av juni också i år om starten blir bättre än i fjol. Det är idealiska förhållanden för planteringen, inte för varmt, mestadels mulet och markfukten lagom. Jorden är dock ganska kall, ett resultat av det solfattiga vädret. Lite blåst men inte så att det stört planteringsarbetet. Däremot har jag fått vänta till kvällen tills vinden mojnat lite för att dra på täckväven. Idag lördag har vi så fått alla första omgångens kål- och sallatsväxter i jorden. Inga stora saker men alltid bra att ha början gjord 🙂

Nästa vecka blir en så- och planteringsvecka för då skall vi förutom att plantera andra omgångens kål- och sallatsväxter också försöka komma igång med lökplanteringen dessutom börjar det bli hög tid att få bland annat morötter och palsternackor sådda. Väderapporten utlovar en hel del regn och almanackan innehåller en röd dag så vi får se hur det går. Jag har också några jordbruksskiften att rita in ännu så det finns nog arbete även om det regnar. Blanketterna skall in på tisdag så jag blir väl tvungen att sitta inne med pappren även om det skulle råka vara planteringsväder.

Plantorna är lite mindre än de brukar vara på grund av att det varit kallt och mulet väder. Å andra sidan är små plantor lättare att få i gång efter planteringen.

Plantorna är lite mindre än de brukar vara på grund av att det varit kallt och mulet väder. Å andra sidan är små plantor lättare att få i gång efter planteringen.

Täckväven läggs på inte bara för att skydda för frost och för att få snabbare skörd i och med högre temperaturer under täcket. Den hjälper också till att hålla den bionedbrytbara plasten på plats tills plantorna blivit större.

Täckväven läggs på inte bara för att skydda för frost och för att få snabbare skörd i och med högre temperaturer under täcket. Den hjälper också till att hålla den bionedbrytbara plasten på plats tills plantorna blivit större.

Det blev tal om bildkvaliteten här tidigare och bilden ovan får visa ljusstyrkan i Lumia 830. Bilden är tagen vid 23-tiden och det började bli ganska skymt. Det är betydligt ljusare på bilden än i verkligheten, lite “grynig” är bilden dock men för att vara en kameratelefon så tycker jag att det är fantastisk kvalitet.

Etiketter: , , ,

2 svar till “Grönsaksplanteringen….“

 1. Andreas H skriver:

  Bionedbrytbar plast?
  Menar du att det bara är att plöja ner plasten sen och så försvinner det?
  Vad är den gjord av?
  Jag har alltid tänkt när jag har sett era “plastbänkar” att det måste ju vara ett fruktansvärt arbete att få fort den sen.

 2. Christer skriver:

  Den är till huvudsak bestående av stärkelse (majsstärkelse sägs det), den är motsvarande den plast som används till de hundskitspåsar som säljs i butiken. Den bryts ner på några månader, lite varierande från fält till fält enligt den mikrobiologiska aktiviteten i jorden. Det är bara att plöja ner och oftast är den helt försvunnen tills nästa säsong.
  Vi använde vanlig plast de första åren och det var ett slitsamt arbete att få bort plasten. I början av 2000-talet var jag med som provkanin vid utvecklandet av bioplasten och har använt den sen dess trots att den är tre gånger dyrare än vanlig plast.