Roadtrip.

Vi hade anledning att söka oss norrut idag för att sköta några leveranser och eftersom jag med min flunsa var den som gjorde minst nytta här hemma föll det på min lott att sköta om den biten. Sitta vid ratten med VC-pappersrullen på sätet bredvid klarade jag just och just av. Kvinnfolket här hemma tycker nog att vi män är klena när vi insjuknar 🙂 …. å andra sidan är vi inte sjuka hela tiden heller  😀 …..hur är det man säger “övning ger färdighet” 🙂

Nåjaa, det om det.

Det sist sådda kornet i medlet av fältet håller på att gro på det fuktiga fältet. Det grönare partiet sått en dag tidigare. Det har antagligen blivit kallare i jorden anefter eftersom skillnaden är så stor. Det längre hunna har hunnit ta del av varmare jordtemperaturer.
Det sist sådda kornet i medlet av fältet håller på att gro i de fuktiga jorden. Det grönare partiet sått en dag tidigare. Det har antagligen blivit kallare i jorden anefter eftersom skillnaden är så stor. Det längre hunna har bättre hunnit ta del av varmare jordtemperaturer verkar det som.

Lite duggregn igår men en strålande solig dag idag, på morgonen för fuktigt för åkerbruk så det passade mig bra att åka, samtidigt kunde jag ju se hur läget är norröver. Ju längre norrut jag kom desto våtare blev det så om läget var fuktigt därhemma så är nog plaskvått ett begrepp som passade från Markby norrut till Esse. Fanns veritabla sjöar på åkrarna däråt hållet och man kan förstå de lokala böndernas frustration över vädret. Kommer att fordras åtskilliga torrvädersdagar eller -veckor, om det kommer nya regn, innan någon har ärende till de fältena 🙁

Tog mig genom Jeppo och Pensala på vägen hem under eftermiddagen och där bongade jag faktiskt några som gjorde tappra försök med harven trots vätan. I och för sig är sand och mulljordarna därstädes inte så strukturkänsliga men inte såg det bra ut. Men vad gör man när det är stora arealer som ligger och väntar samtidigt som almanackan stadigt tickar på?

Ju närmare hemåt jag kom  desto ljusare blev tiltorna och väl hemma igen kunde jag konstatera att det är mera grönt än grått på åkrarna. Bara att hålla med om “Schinnas-mossins” uttalande “att sålv je kåmplett besta plettin på joolen” 🙂

Med hopp om fint väder i morgon har jag ikväll förberett för morgondagens plantering inför lördagens regn för även om jag lider med dem som inte kommer ut på åkern så visst är det fint med ett lätt regn på det nyplanterade -det sparar lite bevattningsarbete för min del-.

Bäddar frästa i lämpligt fuktig jord inför morgondagens plantering.
Bäddar frästa i lämpligt fuktig jord inför morgondagens plantering.

Gjorde också en lite mindre munter upptäckt under kvällens inspektion. Hjortarna har trampat sönder en del av täckväven, det blir nog att sätta upp elstängslet redan i detta skede 🙁

Bockarna Bruse har nog inte förstått att det att trampa sönder Bondbloggen-Christers väv kan medföra sjufalt större konsekvenser än att klampa på trollets bro! Så stora bockar finns det inte :)
Bockarna Bruse har nog inte förstått att det att trampa sönder Bondbloggen-Christers väv kan medföra sjufalt större konsekvenser än att klampa på trollets bro! Så stora bockar finns det inte att …… 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

5 reaktioner till “Roadtrip.”

 1. Hej!
  Prydliga bäddar har du , det är en fröjd för ögat att se, men inget bra med “bockarna” de gör ju sådan skada just på specialodlingarna .. stammen har ökat så förskräckligt, här i Borgå skärgård är det ett gissel för flera bönder.
  På onsdagen var vi på åkern , 8 hektar korn harvades upp för det hade “ruttnat” meningen var att så på nytt igår men det satte “nån” stopp för.. Här regnade det nästan hela dagen i mätarn kom 11 mm.. Jasså du har vår-flunssa iget roligt, men det går om.. behövs väl lite “meducin” innan det är över.
  Här tror vi att vädret nu vänder till det bättre, det sku nog vara på tiden,, kanske vi alla får våra frön i jorden små som större.. Idag har det varit friska vindar sol o varmt.. men vad morgondagen kommer med det vet knappast nån.. Hoppas din “droppande” näsa tar paus .. Hälsningar härifrån oss.

 2. Hej. Har sysslat med planteringsarbete sen 7 i morse och kom just in från kvällsskiftet som blev lite förkortat då det kom en skur. Körde en stund i regnet så pass att jag blev våt och kall vilket nu kanske inte är det bästa med tanke på förkylningen. Till sist började det kladda i maskin så pass att det inte gick längre. Vi fick nu ut en hel del idag men ligger några dagar efter tidtabell. Har ytterligare en sallatssådd som kunde planteras men vi vågar nu inte plantera mera sallat på några dagar för det skall ju skördas också.
  Kombisåmaskinsägaren meddelade att han nu har färdigt sått så jag borde försöka få de återstående 5 hektaren med korn sått snarast så att jag kan sköta växtskydd och dylikt tillika med det som nu har grott. Drar det ut på tiden riskerar det bli allt för stor skillnad i utveckling. Morötterna är också osådda så dem måsta jag försöka få dit nån dag när vi har brist på planteringsmanskap, jag klarar nämligen av morotssådden på egen hand. Folk som nu ringer och frågar efter nyskördade morötter låter lite oroliga då jag svarar att dom inte är sådda ännu. Så trots att en del fåtts i jorden och kommit väl igång tack vare vätan så återstår mycket.
  Inte alls lägligt det här med flunsan men vad kan man när man slarvat med “meducinen”, jag har nu inte haft feber idag men huvudet är fullt och tungt av snor som det tack och lov ändå är lätt att blåsa ur sig ute på åkern 🙂 Halsont och muskelvärk men det går bara man kommer igång och på något vis är det lättare utomhus i den friska fuktiga luften.
  Friskt har det verkligen varit idag, blåsten höll på att ställa till det med både täckväv och bäddplast på rymmen, så det är inte enbart laestadianerna ute på söderfjärden som haft problem med den byiga vinden. Nu ikväll i samband med regnet så har vinden ändå avtagit något. I morgon utlovas regn mest hela dagen vilket i och för sig gör gott åt det som vi planterat. Man får försöka ta åt sig av det positiva 🙂 Gott veckoslut!

 3. Nu idag har det hållit upp men senaste natts regn har blött till det ordentligt….. men fortfarande hoppfull för plantering i morgon torsdag.

Kommentarer är stängda.