Mellan hopp och förtvivlan.

I går närde jag lite hopp om att läget skulle stabiliseras och normaliseras något, det var lite varmare och jorden torkade upp nästan som förr i världen helt plötsligt. Iddes ändå inte kalla in personalförstärkning då det var lördag och många upptagna med examensuppvaktningar så vi planterade lite med familjens alla tre generationers hjälp. Jag hade tidigare på dagen fräst upp bäddar för sådd av palsternackor och morötter men lämnade sådden av dem tills senare på kvällen för att delta i planteringsarbetet. När så dottern och dotterdottern for hem för dagen ställde jag till med sådden och kunde avsluta palsternacks- samt inleda morotssådden. Det blev mulet framåt natten och det var inte lätt att se hur de små fröna sattes i jorden så arbetet gick sakta för att sen avslutas helt då det började regna igen kl. 3:23. Det var bara att söka sig hemåt för att få utrustningen under tak, fylla i skiftesbokföringen och söka sig till sängs.

29.05.2015 Korianderns sårader börjar bli synliga så det verkar inte vara enbart ogräs i åkern.
29.05.2015 Korianderns sårader börjar bli synliga så det verkar inte vara enbart ogräs i åkern.
30.05.2015 Kornet som såddes 4 maj börjar närma  ogräsbekämpningsstadiet, hur man nu ska hinna med det mitt i sådd och plantering av grönsakerna. Allt fordrar dessutom tjänligt väder som nu verkligen är en bristvara.
30.05.2015 Kornet som såddes 4 maj börjar närma ogräsbekämpningsstadiet, hur man nu ska hinna med det mitt i sådd och plantering av grönsakerna. Allt fordrar dessutom tjänligt väder som nu verkligen är en bristvara.
30.05.02015 Äntligen optimala förhållanden för bäddfräsning.
30.05.2015 Äntligen optimala förhållanden för bäddfräsning.
31.05.2015 Det är inte lätt att kontrollera såresultatet framåt småtimmarna.
31.05.2015 Det är inte lätt att kontrollera såresultatet framåt småtimmarna.

 

Det kom blott 3,4mm regn under morgonnatten och jag hoppades kunna återuppta sådden på eftermiddagen idag men några rejäla regnskurar satte stopp för det. Man börjar bli lite förtvivlad och frustrerad nu. För att skingra tankarna for frugan och jag till staden på bio. Och med tanke på att det är tolv år sen senaste biobesök så förstår ni säkert hur känslorna går. Filmtiteln Fast & Furious återspeglar bra hur det är nu, man får vara snabb som en furie de korta stunder som det är läge för så- och planteringsjobb. Ett annat alternativ på biografen var Mad Max “Fury Road” och när vi kom ut efter filmen och vi möttes av nya regnskurar kändes det som också det skulle ha varit ett gångbart alternativ :/

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

3 reaktioner till “Mellan hopp och förtvivlan.”

  1. Det är nu riktigt eländigt i år. Vi hade skur på skur ända fram till för en vecka sedan men nu har det varit torrt en vecka. Och alla har varit ute på åkrarna förstås. Ni tycks ha fått skurarna i er tur. Det är retsamt då det kommer en skur just som det har torkat upp …

  2. Jag tror att vi klarade oss lite bättre här än hos er i början av månaden, fram till morsdag var det ganska hyffsade förhållanden. Med facit i hand borde man varit lite aktivare och töjt ut de redan långa dagarna med ytterligare någon timme då. Man kunde ju inte inbilla sig att regnperioden skulle bli så här lång även om vädret på sistone har haft tendenser till att gå i 6-7 veckors perioder. Hoppas att det nu inte håller sträck denna gång då vi i så fall får dras med eländet fram till midsommar. Jag har inte kollat dagens nederbörd men vi börjar tangera 110mm för maj månad vilket är nytt rekord under de senaste 30-40 åren.

  3. Vi fick inte så många millimetrar men det var som förbenat. Så fort det började torka upp så kom det en skur. Och så fortsatte det ända fram till sista veckan i maj.

    Jag såg på Sveriges TV och väderkartan där regnområdena drog upp över Sverige och Österbotten. Vi förskonas den här gången men tidigare i maj så gick de över oss.

Kommentarer är stängda.