5 juni, 2015 av Nisse

Nu ska hela rasket bort

År 1964 spelades 34:an med Per Myrberg till lust och leda. I hela 39 veckor fanns den på Svensktoppen. Och efter det spelades den också – spelas ännu.

Ja nu är det slut på gamla tider
nu är det färdigt inom kort.
Nu ska hela rasket rivas,
nu ska hela rasket bort.

Två år tidigare, 1962, byggde vi en kalluftstork på bodvinden och det är den jag nu har rivit. Den användes för att torka säden  fram till 1983 och blev därefter flistork. Numera torkas flisen i den nya stora torken så det var dags att riva den gamla  torken för att få rum för allt skräp som samlats i ladan, i ladugården och i stallet. Sedan 1975 har jag bara burit ut skräpet för att “senare” sorteras. Och senare börjar vara nu i år (40 år senare).

Då jag tog bort plåtarna så fick jag en mindre chock. Visst hade flisen torkat litet dåligt under de sista åren men alla luftkanaler var ju fullständigt tilltäppta !

DSCN4920

De fanns tillpackade sågspån och damm ända upp till plåten. Närmast huvudkanalen (till vänster fanns det ännu litet luftutrymme men längre bort inget alls … Man undrar över att flisen torkat över huvud taget.

På baksidan av en skiva hittade jag “ritningen” till den gamla torken. Inte speciellt invecklad …

DSCN4916

Bodvinden torde vara ett bra ställe för förvaring eftersom den är torr. Under årens lopp har lagret med elmaterial, rördelar och annat växt ordentligt så det behövs mera utrymme. För att inte tala om gamla datamaskiner och annan elektronik. Vi bor så långt borta från staden att det inte går att köra efter varenda liten pryl. Förstås få man hemleverans för handel på nätet men det tar en hel del tid och kostar också. Och varför kasta bort en mängd material som går alldeles utmärkt att återanvända.

Lättare virke och skivbitar skall också förvaras på bodvinden. De lager som jag har är överfulla och då hittar man inte nånting. Egentligen börjar bodvinden åter användas för sitt ursprungliga ändamål. Då jag var liten så fanns där virke och annat material. Under torken finns den gamla ladugården som användes före 1945 då den nya tegelladugården byggdes. Men där är så lågt till tak att inte ens den gamla traktorn ryms under så det går inte att använda för maskiner. Det får bli skrotlager och den stora ladan som till och med stora Zetorn och tröskan ryms in i skall tömmas på smått skräp.

Flistorken har hindrat upprensningen av de andra utrymmena men nu kan dessa också städas upp. Inget litet jobb men det skall väl gå så småningom bara man får en början.

Härmed inleder vi Städåret 2015 !

 

Etiketter: ,

4 svar till “Nu ska hela rasket bort“

 1. Christer skriver:

  Är det ögonlocksplåt eller runda hål? Det är överaskande hur mycket som ramlar igenom trots att lufttrycket från fläktarna egentligen borde trycka ut skräpet.
  En årlig genomgång med damsugaren hör nog till rutinerna här, det är egentligen ganska lätt att skjuta in slangen i torkkanalerna från huvudkanalen.

 2. Nisse skriver:

  Det är gammal tunn plåt med runda hål. Den är betydligt sämre än ögonlocksplåten. Skräpet under plåten suger man inte bort för det är hårt packat och mest sågspånor och bark. Otroligt tungt. Jag försökte ett tag blåsa ut det men måste ta en 10 cm skruv för att riva loss det först. Det var så omöjligt att enda utvägen var att riva alltihop. Inte behöver vi den torken mer heller. De gamla torkarna med luftkanaler med ett bräde på kant är alldeles för små för torkning. För litet luft helt enkelt. Ett år började vetet mögla och både farsan och jag fick hög feber då vi skyfflade den mögliga säden. Jag sörjer inte den torken alls.

 3. Christer skriver:

  Ditt svar styrker min teori om att kanalerna bör städas ur innan de fylls helt då det säkert packas hårdare då.

 4. Nisse skriver:

  Alldeles riktigt men den gamla torken var satt på rivningslistan så den blev inte så omskött.