Brodd

Jag måste sätta in bilden av den första brodden. Det är något alldeles speciellt då den sticker upp ett par centimeter ur den svarta myllan. Den representerar det nya hoppet som tänds varje vår hur besvärligt föregående år än varit.

DSCN4932

(Märk väl att det inte är en av våra åkrar – vi har allt direktsått i år och det ser betydligt mera skräpigt ut …)

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Brodd”

  1. Hyffsat jämn uppkomst med tanke på omständigheterna. Kan också meddela att här regnar det igen….. och blåser friskt 🙁

  2. Det blev minsann sådd i fuktig jord i år. Nu är vår besvärliga lera hård som sten. Det behövs regn för att vallfröet alls skall gro. I morgon lovas det 3-5 mm – men med åska vilket inte alls är så trevligt. Blåser gör det här också. Strömmen har varit borta så det har säkert fallit träd över elledningarna.

  3. Är det grönare på grannens kan njutningens öga riktas ditåt, joo
    Inget regn här idag så harvningen för sista kornet har gjorts, sådd i kväll/natt om regnet hålls borta.

Kommentarer är stängda.