25 juni, 2015 av Nisse

Inte bara smådugg …

Det kom en torrperiod efter sådden i början på juni och våra leråkrar började se oroväckande torra ut med sprickor. Men sedan började det regna så smått och jag vara nöjd. Och det regnade mer … Och mer … Nu har vi fått omkring 50 mm och det står vatten på åkrarna. Bilden är från den värsta platsen där de grävde ned elkabeln och klämde till leran så den blev som cement. Jag klagar inte för det är skönt att slippa stolparna  på åkern men det ser inte bra ut i de vanliga svackorna heller. Ytan är så tät att litet större regn samlar vatten där. Det börjar bli dags att skopa svackor som leder bort ytvattnet och sätta ytvattenbrunnar där det inte går. Täckdiken är till ingen nytta om vattnet inte slipper genom ytskiktet.

DSCN5007

Men nu skiner solen och tiodygnsprognosen lovar torrt och varmt väder.

 

Etiketter:

Ett svar till “Inte bara smådugg …“

  1. vanlig syn skriver:

    Hej Nisse!

    Detta med regnvåta åkrar är en vanlig syn detta år, men som sagt inget vi rår på då högre makter styr o ställer. Var en sväng till centrum på uppköp, här finns åkrar längs med ”butiksvägen” nu ser man gulnande fält o vatten som väntar på avdunstning. Så ingen överproduktion på spannmål denna höst kommer det att bli, som det nu ser ut.. Din åker på bilden kanske borde ha såtts med ris… detta år.
    Dessutom din fina rosenbuske kan man ge beröm åt.. det är så roligt då ni berättar o sätter bilder på era bloggar som troligen läses av bönder o ”vanligt” folk i massor runt i landet.. Nu lovar dom ju lite varmare o torrare men bara för att vi inte ska ”misströsta” för man tror nog inget mera på väderprognoserna, enklaste sättet är att titta själv… trevligt veckoslut, hälsar gumman o gubben, från öst-nyland.