Inte bara smådugg …

Det kom en torrperiod efter sådden i början på juni och våra leråkrar började se oroväckande torra ut med sprickor. Men sedan började det regna så smått och jag vara nöjd. Och det regnade mer … Och mer … Nu har vi fått omkring 50 mm och det står vatten på åkrarna. Bilden är från den värsta platsen där de grävde ned elkabeln och klämde till leran så den blev som cement. Jag klagar inte för det är skönt att slippa stolparna  på åkern men det ser inte bra ut i de vanliga svackorna heller. Ytan är så tät att litet större regn samlar vatten där. Det börjar bli dags att skopa svackor som leder bort ytvattnet och sätta ytvattenbrunnar där det inte går. Täckdiken är till ingen nytta om vattnet inte slipper genom ytskiktet.

DSCN5007

Men nu skiner solen och tiodygnsprognosen lovar torrt och varmt väder.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

En kommentar till “Inte bara smådugg …”

  1. Hej Nisse!

    Detta med regnvåta åkrar är en vanlig syn detta år, men som sagt inget vi rår på då högre makter styr o ställer. Var en sväng till centrum på uppköp, här finns åkrar längs med “butiksvägen” nu ser man gulnande fält o vatten som väntar på avdunstning. Så ingen överproduktion på spannmål denna höst kommer det att bli, som det nu ser ut.. Din åker på bilden kanske borde ha såtts med ris… detta år.
    Dessutom din fina rosenbuske kan man ge beröm åt.. det är så roligt då ni berättar o sätter bilder på era bloggar som troligen läses av bönder o “vanligt” folk i massor runt i landet.. Nu lovar dom ju lite varmare o torrare men bara för att vi inte ska “misströsta” för man tror nog inget mera på väderprognoserna, enklaste sättet är att titta själv… trevligt veckoslut, hälsar gumman o gubben, från öst-nyland.

Kommentarer är stängda.