4 augusti, 2015 av Nisse

Vintern kommer …

Inte riktigt än men nu gäller det att torka flis för vintern och då är det bråttom. Flisen torkas i samma tork som vetet och måste vara torr så den kan köras ned i flislagret innan vi börjar tröska.

Det har tidigare varit ett svettigt arbete att skyffla ut flisen i torken men nu är fliisbisin färdig och skall testas. Tanken är att dels breda ut flisen och dels skuffa ned den i flislagret då den är torr. Den gamla ledubisin är nu fäst vid gafflarna på frontlastaren och sticker ut tre meter framför traktorn. Det behövs för flislagret är fem meter brett.

DSCN5105

Men det blev en grymt lång kombination. Det skall vara fritt i krökarna då man kommer med den här. Förstås kan jag lyfta den upp mot himlen så den kommer över alla hinder. Lastaren lyfter fyra meter och så tre meter till … Tur att alla luftledningar är borta nu.

DSCN5106

Och så får vi hoppas att den fungerar som avsett och inte hamnar i hopen med misslyckade uppfinningar :-).

 

Etiketter: ,

4 svar till “Vintern kommer …“

 1. Peik skriver:

  Den där kan säkert användas till mycket annat också vid behov, det första jag kommer att tänka på är som tillfälligt fotstöd/”arbetsplattform” när det jobbas med&på åstak.

 2. Nisse skriver:

  Jo, höjden räcker till också på våra höga tak. En traktor är betydligt stabilare än stegar. Man kan ju dessutom sätta steg på lastaren så man kan klättra upp längs den.

  Men det är intressant att konstruktionen som legat oanvänd i 40 år nu kom till pass igen med mycket små ändringar. I stället för att vi skulle ha fört den till skrot och köpt nya balkar nu. Det händer föstås inte så ofta. Jag skall köra bort en gammal vedpanna med hål i eldboet. Den går inte ens att använda till material.

 3. Stefan skriver:

  Det som slog mig först var att man kunde använda den till att krafsa ner snö av taken med på vintern. Viss försiktighet krävs förstås med gamla ladutak, annars blir det nybygge…

 4. Nisse skriver:

  Jag tror inte jag vågar med det. Traktorn väger över 6000 kg och man kan köra omkull en lada utan att märka det … Ett år drog jag ned snö med skogslastaren och gripen men det blev litet buckor i plåtarna.