Vart tog sommaren vägen ?

Det är inte ovanligt att man i september undrar vart sommaren tog vägen. I år blev den dessutom en hel månad försenad. Sådden kom igång först de sista dagarna i maj och därefter har allting skjutits framåt. Nu är det september och vetet är ännu ganska grönt. Sommarens arbeten är till stor del ogjorda och man får hoppas på en lång och torr höst.

Vi hade på söndagen en ordentlig åska. Det har inte varit så hård åska på länge. I fjol somras var det nästan inga åskväder alls. Nu blev den nya nedgrävda elkabeln och åskskydden testade. Vad jag tills vidare kunnat konstatera så har inget gått sönder. Vi fick bara 12 mm regn men min kusin i Kungsböle Mosan berättade att de fått hela 56 mm på en timme och nästan allting som hagel. Det har man inte hört om tidigare. Kornet och vetet slogs ned och axen slogs sönder. Vi fick mest regn men haglet började trumma på plåttaket också hos oss. Största delen kom i alla fall ned på Mosan ett par kilometer längre åt nordost.

DSCN5197

Det är slut på hettan och svalare väder med regnskurar utlovas. Det var bra för vetet med värmen och nu får man gå och trampa och vänta på att det skall gå att tröska. Det är frågan om man ens kommer ut på åkern till mitten av september med det här vädret.

Vi torkar nu den andra satsen flis och det går bra så länge solen lyser på plåttaket. Men ju senare det blir desto sämre blir torkvädret.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.