Dystert

Jag svetsade litet fiberkabel nu då man ändå inte kan börja tröska. Det var vid landsvägen och folk körde förbi där. Endel till och med med tröska och vagn. Men dystra var allihopa. Höstsäden och havre har man tröskat men vårvetet är grönt och fult i år (i motsats till “grönt och skönt”). Och allt emellanåt regnar det … Och kallt har det varit.

Sveriges TV lovade varmare väder efter onsdagen och det får man minsann hoppas på. Om det nu kommer hitåt … Tiodygnsprognoserna lovar varmare från torsdagen här – upp till +20 grader. Men tillsvidare går man och ser på det fina vetet som är alldeles för grönt – en månad för grönt. Så det är dystert, dystert …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Dystert”

  1. Hej Nisse!

    Håller med att dystert är det, om vi nu sku skriva “halva augusti” då kunde man vara “lugn som förr” o vänta på tröskningen så småningom. Nu ser man fina gröna veteåkrar som måste hinna bli färdiga för tröskan, men när? Kanske i slutet på september eller långt in i oktober. Får hoppas att hösten är torr o varm länge detta år.
    Vi hos oss har tröskat kornet som är sått i april, men nu har det ju regnat på en vecka 68 mm här i vår mätare och kanske mer på andra håll. Men som tur är så lovas det ju varmt o vackert så hoppet finns att det ordnar sej. Vårt vete börjar vara färdigt, liksom havren , lite korn ska först bort det som såddes i slutet av maj. Knepigt har det varit många gånger men detta år tar nog vinsten.
    Hösthälsningar från två “optimister” tillsvidare.

  2. Jo, men fastän man får vetet tröskat så är det säkert så vått att torkandet blir en grymt dyr affär. Vi har bara kalluftstorkar så torkandet blir sämre ju senare på året det är. Å andra sidan så kan vi hålla vetet i skick genom att blåsa riktigt kall luft genom det – hela vintern om det behövs. Om man får ned temperaturen så håller det sej fastän det är ganska fuktigt. Men besvärligt blir det …

Kommentarer är stängda.