6 september, 2015 av Nisse

Dystert

Jag svetsade litet fiberkabel nu då man ändå inte kan börja tröska. Det var vid landsvägen och folk körde förbi där. Endel till och med med tröska och vagn. Men dystra var allihopa. Höstsäden och havre har man tröskat men vårvetet är grönt och fult i år (i motsats till “grönt och skönt”). Och allt emellanåt regnar det … Och kallt har det varit.

Sveriges TV lovade varmare väder efter onsdagen och det får man minsann hoppas på. Om det nu kommer hitåt … Tiodygnsprognoserna lovar varmare från torsdagen här – upp till +20 grader. Men tillsvidare går man och ser på det fina vetet som är alldeles för grönt – en månad för grönt. Så det är dystert, dystert …

Etiketter: ,

2 svar till “Dystert“

 1. håller med skriver:

  Hej Nisse!

  Håller med att dystert är det, om vi nu sku skriva “halva augusti” då kunde man vara “lugn som förr” o vänta på tröskningen så småningom. Nu ser man fina gröna veteåkrar som måste hinna bli färdiga för tröskan, men när? Kanske i slutet på september eller långt in i oktober. Får hoppas att hösten är torr o varm länge detta år.
  Vi hos oss har tröskat kornet som är sått i april, men nu har det ju regnat på en vecka 68 mm här i vår mätare och kanske mer på andra håll. Men som tur är så lovas det ju varmt o vackert så hoppet finns att det ordnar sej. Vårt vete börjar vara färdigt, liksom havren , lite korn ska först bort det som såddes i slutet av maj. Knepigt har det varit många gånger men detta år tar nog vinsten.
  Hösthälsningar från två “optimister” tillsvidare.

 2. Nisse skriver:

  Jo, men fastän man får vetet tröskat så är det säkert så vått att torkandet blir en grymt dyr affär. Vi har bara kalluftstorkar så torkandet blir sämre ju senare på året det är. Å andra sidan så kan vi hålla vetet i skick genom att blåsa riktigt kall luft genom det – hela vintern om det behövs. Om man får ned temperaturen så håller det sej fastän det är ganska fuktigt. Men besvärligt blir det …