Glad eller Fridfull Jul ?

I fjol hade vi en fridfull jul men i år verkar den bli ganska så glad. Orsaken är att vi har hela släkten här – inklusive 8 barn – och då är det stora huset fullt och livat. Men först skall jag sätta in en fuskbild (från 17 december 2012). I år ser det illa ut med bara plusgrader ända fram till nyåret, men det har funnits riktiga vintrar med snö och allt. Bara så ni inte glömmer bort hur snö ser ut.

DSCN1309

Traditionellt har vi varit i skogen mellan jul och nyår för att få skinkan bortmotionerad men det ser illa ut i år. Nu har jag byggt och skruvat tak och just nu håller jag på med rörinstallationer i Ribackhuset. Det är nödvändigt arbete men inte får man motion av det. Jag har dragit nya rör i stallets arbetsrum också och burit låda på låda upp till bodvinden. Men ännu finns mycket kvar som skall flyttas till “lagret”.

Snön sörjer jag egentligen inte men köld skulle jag vilja ha så skogsvägarna skulle frysa. Annars blir det inget av gallringarna jag tänkt sköta om den här vintern. Nå, det blir inte mycket gallrat om det kommer mycket snö heller. I värsta fall så kommer det massor med snö senare på vintern före kölden och då är det riktigt illa med skogsarbetet. Då det varit mycket snö på ofrusen mark så är det besvärligt att komma fram.

Men vi får se hur det går. Jag önskar alla en riktigt Glad eller Fridfull jul !

(Nästa år skall vi fira en fridfull jul alldeles ensamma 🙂

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.