Var nöjd eller sluta…. och jo, god jul också!

DEN KOMMER!!!

Julen.

Men hur ska det gå? Blir det en vanlig jul i år? En jul med klappar, sång och dans, en tomte med stor säck med massor av julklappar, eller kommer tomtens säck att vara lite mindre överfull i år? Kommer kanske inte tomten med en playstation 4 och en massa minecraft spel, eller en såndär livsfarlig hjulbräda, eller kanske senaste multimaskinen, tänk om han bara har med sej ett par kalsonger och stickade sockor!!???

Nej fy och fasa! … I synnerhet om man är 8 år!

Kanske det är nåt som kommer att vara faktum för ett och annat barn denna jul, och kanske många jular framöver? Ekonomin (sådär i stort) är en utförsbacke, och de flesta av oss sitter i likadana pulkor, påväg utför. Som jordbrukare har vi åkt pulka ganska länge redan, men ändå lyckats att inte krascha djupt nere i dalen.

Vad är det som regeringen håller på och knåpar ihop? Mindre semesterdagar? Mindre pengar? Och helgersättningen då? Vad ska det bli med den??? Betyder det att man skall vara fruktansvärt glad i år om man får ett par kalsonger, för nästa år kanske det bara blir 2 mandariner i paketen!

-Nej, det går vi inte med på!  … Alternativet då? Vilket är det?

Ja, jag blir lite … sådär, “jaa-a… det är väl inget nytt… ? ” När det pratas om nedskärningar och mera jobb och mindre pengar.

Vardagsmat för en jordbrukare… Vi är vana pulkaåkare, utför går det, och man får trolla med knäna ibland för att hålla pulkan på rätt…

????

Bara för att sleva upp en slev sopprötter ur soppan, skall jag dra några exempel.

Jo, såhär. Du blir lovad X antal euro i stöd för att odla en växt, den ger lite mer i stöd, och du har förutsättningar för att odla det, lika gärna som att du odlar nåt annat kan du odla det. Så du odlar den. Det är tydligen det som myndigheterna vill eftersom dom höjt på stöden för det. Sen när det kommer till kritan, att stöd skall börja fördelas, så hoppsis, det fanns visst X antal 1000 andra som tänkte likadant, och så mycket pengar har inte avsatts till det, så, “jäh, ni får dela på det som finns” Det kan bli ca hälften av vad som utlovats, eller nåt sånt, ni får ta vad ni får…

Var nöjd eller sluta.

Du odlar en växt som skall förvaras i lager, för det kan du få lagerstöd. ( Det är tänkt för att inte alla grönsaker som finns i landet skall proppas in i butikerna på hösten, utan att bönder ska ha råd att hålla grönsaker i lager tills lite senare på vintern – våren.) Du fyller ditt lager till toppen, du har fått det att växa riktigt fint i år. Du lämnar in din ansökan om lagerstöd, men nähä, vettniva, det är så många som ha lagrat i år, ni får dela på det som finns, det blir inte så värst mycket då många fått bra skörd och har sina lager fulla…

Var nöjd eller sluta.

Du sätter lök, tidig lök. Den är dyrare i utsäde än lök som skördas senare. Den ska skördas inom en viss tidsram för att kallas tidig. Du gör det. Du gör vad du kan. Du sätter tidigt, du skördar inom den utsatta tidsramen du fått. Men, nähä, den har blivit förvandlad till sen lök iallafall. Fast du köpt tidig sättlök, satt den tidigt och gjort allt du kunnat enligt konstens alla regler. Det bara blev så. Du fattar ingenting, men beskedet du får emot dej i luren är tydligt och klart, du får inte betalt för “tidig lök” du får betalt för sen lök. Skillnaden i pris mellan tidig lök och sen lök, är ca hälften + att betalt får du nångång sen i nästa år. Om solen skiner på måndag och göken gol innan 15 maj.  … Nej, där drog jag till med ett skämt så det small om det, men ibland känns det så. Man måste ha humor om man inte ska bli alldeles utbränd och tappa förståndet helt. Att tåla sånthär! Att tåla att en dagen få en information, en annan dag en helt annan, och helt kallt finna sej i att bli kastad mellan överlevnad som jordbrukare och att gå i konkurs… Skillnaden är hårfin, men…

Var nöjd, eller sluta.

Du lämnar in alla papper i tid, alla ansökningar och bilagor, och ansöker om ett stöd för att bevara vårdbiotoper ( betyder att det är ett område som är värdefullt att hålla så det inte växer igen, inte gödslas och inte drivs med järnhand, utan sådär som det ska drivas för att moder jord ska må så bra som möjligt) och gudarna ska veta allt vad det heter. Och du SKA ha allt inlämnat i tid! Den magiska datumen närmar sej och du skriver och fyller i alla kruxar så gott det går, till långt in på nätterna. Utbetalningsdatum, förskottet, för det stöd du sökt är i november. Hela vintern, sommaren och hösten jobbar du med områdena. Du håller koll på alla djur som där betar, fyller i alla skötseldagböcker, röjjer sly och slår vass och inspekterar och funderar. Du har alltså utgifter för området du sökt stöd för hela tiden. När “förskottet” kommer, reder det upp kostnaderna man haft för att bevara ett värdefullt objekt i flera månader. OM det godkänns. När får du veta det? Jo, nästa år. Nångång “i början” av 2016 blir det klart. Ok, du vet om det. Och när får du det utlovade förskottet, jo simsalabim, ungefär samma dag som den magiska datumen för att utbetalningarna av förskottet skulle börja, då kommer man på att “-vet ni va, det här systemet fungerar inte, hur ska vi kunna betala ut förskott då vi inte ens vet om det blir godkänt” …. NÄJUSSTDEJA! Så.. några stöd för områdena man jobbat med ett helt år, det kommer nästa år. Kanske. Det kommer jo, om det blivit godkänt, annars, nä. Det utlovade stödet, förskottet, existerar inte längre, eller hur de nusen blir…? Systemen och programmen är inte färdiga? … Nähä, men när jag skulle lämna in mina ansökningspapper, då fick det inte bli försenat med en minut!?

Var nöjd eller sluta.

Jag tänker inte börja dra upp alla småsaker som dessutom kan slå in som sanktioner ifall du gör ett litet fel. MEN, hårresande historier kommer mot öronen emellanåt… Och på nåt vis har det blivit som värre nu när det dragit igång en ny period, systemet är nytt, svångremmen dragits åt ytterligare, och nu på hösten, just innan jul, börjar domen på alla de världens granskningar ha blivit färdiga. Många sömnlösa nätter har förflutit sen den dagen då telefonsamtalet kom, ” grattis, vi kommer att komma och övervaka din gård på torsdag”, och resultatet…

-Dom kommer att dra in stödet på …. och … för jag hade inte alla papper när dom kom och granskade.

-Jag missade markkarteringen… gissa hur mycket sanktioner jag får!?

-Jag missade anmälningsdagen på slaktdjuren, så vi får några 1000 – 10.000 euro bort från stöden för år 2015.

-Vi missade helt dedär med hur man skulle anmäla —-, så, jag vet inte hur det kommer att gå… Jag förstår inte, ifjol var det ju inte alls så, men nu… och jag visste ju inte det, för jag låg på sjukhus när det var kurs, så jag missade utbildningen och …  Ja, jag vet inte riktigt hur jag ska göra…

Var nöjd eller sluta

Jaha, och sånt ska man helt kallt finna sej i. INGEN har farit illa, ingen mår dåligt även om ett djur inte blir anmält som slaktat EXAKT på rätt datum. Misstag händer. Det är mänskligt! Men, nej. Sånt kan bli helt kolossalt dyrt. Blir det en endaste miss i anmälningarna så är myndigheterna framme och jagar en, som gamar jagar efter en halt hare.

Till och med att låna böcker på biblioteket fungerar bättre. Då kommer det ett meddelande på mail när dagen för att lämna tillbaka boken börjar närma sej. Om det skulle vara så in himmelens viktigt att få djuren ur register EXAKT när det ska, utan att det skull gå någon vecka över tiden, skulle det inte gå att få till ett system som skickar mail till bonden från registret att “pling, kossa nr FI 123456789, har nu slaktats på slakteri nr 0123, stämmer det, ni har inte gjort en slaktanmälan! Gör det nu eller så kommer ni att få sanktioner på 5% av djurstöden.

Det är ju 2015, allt annat går att få system och tekonologi till, men när det skulle gälla att hjälpa bonden minnas, att justja, det borde jag också göra, när han hon kommer hem från djuren sent på kvällen den magiska slaktdagen, och möts av en överfull diskbänk och 2-3-4 små barn som det också ska läsas läxor med, att, ajjo, det var det också, inte nog med att djuren for iväg med buller och bång, dagen tänjts ut till lite drygt lång eftersom slakteribilen var lite sen, det återstår ett pappersjobb ännu som SKA vara gjorda innan kl 00.00. Gääääsp.

Visserligen börjar dom ju nu komma på, att så som det nu är kommer att betyda undergång för en och annan, och diverse ändringar i sanktionssystemet ska väl bli av, men tänk er de som de redan “hotat”, eller ska vi kanske lite snällare säga, “berättat för” att de kommer att bli av med hela djurstödet för år 2015… Alltså, folk vimsas hit och dit! Ena dagen har du din gård i fritt fall och följande kanske inte?

Historierna är många. Ödena är många. För många handlar det om hela släktens historia att försöka driva en gård. Man kan inte sluta. För vad skulle man annars göra? Behövs det verkligen inte mat i denna värld? Hur kan ett så viktigt yrke som bonden få jagas med stora hot och bannor?

Jag då? Jo, jag hade granskning i somras. Trevliga var dom, damerna som kom. Och vad jag vet hade jag åtminstone det mesta i skick. Helt 100 kan man aldrig vara.  … Så, som så många andra bönder (jag vet att ni finns!) så kan jag ibland ligga sömnlös och fundera, hur månne det kommer att gå?

För tillfället är jag mest småsur på sånt här trassel, och kottar i karburatorn. Du kan inte slakta ett får över 1 år med endast EN öronlapp! NEJ bevars. Det har resulterat i att jag inte kunnat skicka iväg 4  får till slakt, för dom har tappat sin ena öronlapp nu på hösten och de ersättande jag skickat efter har inte hunnit komma. (Dom tappar oftare lapparna på hösten när jag tar hem dem, hemma har jag bara fårnät, och när maten lite minskar på betena brukar fåren sysselsätta sej med att sträcka efter mat genom fårnätet, ute på holmbetena finns bara lite fårnät, det är oftast fårnätet som är boven i dramat till tappade öronlappar) Så dom står nu kvar i fårhuset fast höstens slakttransport redan gick och dom egentligen skulle ha behövt vara ombord. Dom kommer alltså att stå och äta hela vintern, och inte ge någonting alls. Det mest olönsamma man kan ha. Dom HAR en lapp, som innehåller alla siffror som kan tänkas behövas, men. Nej. Det går inte! Kanske skulle jag ha behövt skicka efter ersättande lappar tidigare, men, dom måste ju tappa dom först iallafall, innan jag kan skicka efter ersättande! Att skicka iväg dessa 4. Endast 4. Det är ännu mer olönsamt än att ha de kvar.

Var nöjd eller sluta.

Stöd? Varför dillar och jomsar jag så mycket om stöd? JO, det är så! Det bara är så! “-Bönderna behöver ju inte jobba, dom får ju stöööd”… sånt hör man emellanåt. Jo, visst får vi det, men annars skulle en liter mjölk kosta typ 8 euro, och en fårfiol 300euro.

“Det folk inte betalar via matsedeln, går via skattesedeln” sägs det också ibland, och det ligger väl nånting i det. Skulle vi inte få stöd skulle inte det finnas nåt jordbruk.

Det jobbiga i kråksången om stöd är att man hela tiden, som jordbrukare skall anpassa sej till en massa regler och förordningar som ploppar upp som svampar om hösten. Det fylls på, tas bort, det ändras och justeras. Pengar. Ja, visst förstår jag, att får du pengar så ska det vara kontroll också! Ingen ska få pengar för saker den inte förtjänat/gjort likt för… JA! Visst ska det vara så, men, ge väl bönderna en chans, acceptera misstag och av att vara skitpetig blir ingen lyckligare av.

Det är så enkelt men ändå så svårt.

Så hur blir det med julen i år?

Ja, säg det den som vet. Antagligen lär den komma i vilket fall som helst. Det viktigaste, om man riktigt tänker efter är kanske inte den där spelgrunkan och det senaste i mobiltelefon. Hur man får det inpräntat i ett huvud på en 8 åring skulle jag gärna vilja veta, för det kämpar jag med lite varje dag. Jag har en 8 åring hemma som inte gör annat än pratar om julen, tomten, och allt vad han kanske ska komma med, för det har han önskat sej. Jag försöker förklara att i år kommer nog inte tomten med alla Star Wars lego grunkor som finns för jag vet att tomten inte kommer att komma med allt det som står på hans önskelista. Men, det är helt ok, för, egentligen, hur mycket plast behöver ett barn?

……  .. ….. .. . . . . Suck….

Jag har skrivit på den här bloggen någon vecka. Ibland känns det som att nej nu Lotta får du försöka ta det lite piano. Inte är det så farligt. Följande dag hör man någonting igen av någon bekant eller vän, eller så får man själv en utredning på halsen, som innehåller något 1000 kryss, som sträcker sej bakåt i tiden ända till 2008, då blir humöret sådant att jag tänker, nej inte är det så farligt,, DET ÄR JU ÄNNU VÄRRE!!!

Men, vad göra… Ja, jag försöker alltid vara optimisten som tänker att jo, det banne bara ska gå att leva på jordbruk. Det ska gå även om man inte har 200ha och 500får. Det bara ska gå. Men, optimisten i mej börjar få ta ordentligt med stryk…

Jag då, vad skulle jag göra om jag inte gjorde det här? Ja, ibland slår tanken mej. Kanske oftare nu än förut. Jobba 8-16, få lön varje månad. Pengar som är helt mina egna! Pengar som jag inte behöver köpa tutthinkar för. Semester, tänk att få ha en månad semester. Sådär att man inte alls behöver göra någonting alls! Det lockar. Tanken är lockande…   … En stund. Sen börjar jag se på mina egna fördelar, och dra upp alla nackdelar med att vara “vanlig” knegare. Sen far ivern och jag inser, att nä. Det här är nog det som passar mej. Det är min livsstil. Antar jag, jag vet inte, för jag började min bana bland fårstängsel och timotej som 19 åring.

Men, om det skall fortsätta såhär, med mårran bakom knuten och sömnlösa nätter så får man nog fundera om, vare sej man vill eller inte…

Nå, nu ska vi inte måla någonting fult på väggen. En dag i taget och göra så gott man kan. Julen kommer, med eller utan plast.

———————————–

Och nu är den här. SSWISSHH sade det och så var vi framme vid julen. Såhär dagen innan själva dagen D, så läser jag igenom hela min text och tänker fy vad makabert att häva ur sej allt detta dagen före julafton… Vilken glädjedödare! Men, till lika, det är ju såhär. Julafton eller inte så är det här fakta för många julfirare där ute. Många kanske sitter med glöggen i ena handen, pappren i andra och grubblar över hur de skall kunna komma vidare med sej och sitt.

Själv sitter jag på Dånö i Geta och kan konstatera att jag glömde att handla hundmat idag. Det är det största jag orkar grubbla på för tillfället. Imorgon lär det bli Kalle anka, skinka, tomte och hela baletten. Julen är här.

Jag vill önska er alla en jättefin jul. Önskar att den blir bra. Om du som läser, läser det här efter jul, så hoppas jag du hade en riktigt trevlig jul. Sen spelar det ingen större roll om tomten hade en STOR säck med sej. Om tomten kom över huvudtaget. Eller om det kanske fanns kalsonger i paketen, eller om du kanske blev utan. Den stora saken är nog ändå att man lite stannar upp och försöker koppla av en liten stund. Snart ska det ut och åkas pulka igen. Ett nytt år kommer. Jag önskar och hoppas det blir mera ordning och reda 2016… Om man säger såhär, ur bondesynvinkel kan det nästan inte bli rörigare, vad gäller pappersexercisen. De är lite så att det man egentligen håller på med, ni vet, brukar jorden, sköter djur och sånt, det är nästan som en “bisak” i det hela, det fixar man, det är en naturlig/enkel sak, men, den där andra biten, det är den som man kan bli helt slut på…

Nå, nog snarvlat. Tack och förlåt… 😉 Jag önskar er alla en RIKTIGT GOD JUL!!!

Författare: Charlotta

Hejsan! Jag heter Charlotta, men kallas kort och gott för Lotta. Jag är 34 år, fårbonde och mamma till Mathias, 9år. Jag driver en liten gård som heter Västeräng på holmen Ytterholm i Nagu. Jag har ungefär 30-35 lammande tackor. Med tackor, ungdjur och lamm blir dom runt 100 djur sommartid. I dagens förhållanden är det ganska lite, men det brukar fylla mina dagar alldeles tillräckligt eftersom jag sköter dem, deras bete och 12ha åker mest ensam. Jag odlar enbart foder till fåren på åkrarna. Har jag tid över, fyller jag snabbt de timmarna med bär- och svampplockning om hösten, bottenmålning av båtar om våren, skogsarbete om vintern och fiske om sommaren. Holmen jag bor på, Ytterholm, är en holme helt utan förbindelser. Det finns en liten gångbro av trä, så man kan ta sej till och från holmen med matkassen och sådant man orkar bära, men alla övriga transporter av allt vad som behövs i ett jordbruk, sker på vintern över is, eller med pappas pråm. Sommartid betar fåren på holmar runtom i skärgården. För tillfället har jag betesmark på 8-9 olika holmar. Får är jättebra landskapsvårdare. De ser till att den underbara skärgård vi har hålls i bra skick.

5 reaktioner till “Var nöjd eller sluta…. och jo, god jul också!”

 1. Det är just det onödiga krånglet som irriterar mest. Och så kunde de sluta ändra på allting hela tiden …

 2. Jag tror de flesta bönder kommer att komma ihåg året 2015 som mest pga negativa saker. Listan är lång. Det vi borde göra är förstås att försöka dra nytta av det på något sätt. När folk i andra branscher inte är nöjda så strejkar de, t.ex. Om deras arbtetstid förlängs med 1 dag i året. Fastän bonden får 50% mindre lön än för 5 år sen så gör bonden ingenting. Jag minns inte hur många tjänstemän och övriga arbetare det finns per bonde (tror det var 3-4 personer) som lever pga bonden. Jag menar att kanske vi borde strejka, åtminstone tycker jag att vi kan diskutera saken offentligt.

  Då det gäller pappersarbetet så verkar det så att det är viktigare än övriga saker. Så borde det inte vara, men så är det. Skicka in en dag för sent o missa 10000€ i stöd. Det verkar som om det är planerat från myndigheterna att man ska få ge mera sanktioner för att minska på stödbetalningarna eller för att få bönderna att verka dummare än vad de i verkligheten är. Det går ju faktist att laga system enkla om man vill. Men då blir sysselsättningen lidande. Man vill ju tydligen ha hälften mer folk som på något sätt övervakar bönderna än antalet poliser som finns i landet.

  Ta vara på julfriden, ge barnen mera tid och uppmärksamhet om oavsett hur stor julklappssäcken är.

  God jul & Gott nytt år!

  Till alla Bloggare och Läsare!

 3. Tackar bra skrivet! 2015 har nog fått även den starkaste optimisten att tvivla! God JUL !

 4. Hej Charlotta!

  God fortsättning på julhelgen, har just läst igenom din sanna berättelse, tyvärr har det blivit jobbigt o tröstlöst att vara bonde, tack vare allt pappers-odlande o kontroller hit o dit, hela glädjen i odlandet har vi mist. Hur noggrann man än är så finns det ändå en chans att det gått fel nånstans, riktigt i misstag.
  Dessutom tror jag att andra EU länder inte har det lika “jävligt” med sina granskare som vi här har det. Man får den känslan att våra “bonde-tjänstemän” är rädda att de blir utan jobb om dom inte hittar på “egna” regler. Om det inte blir en ändring så kan ingen ungdom ta över hemgården o betala för att kunna jobba , dessutom betala åt syskonen om det finns flera. Redan i dagsläge dom som har tagit över för nåt år sedan måste ha jobb både husvärden o värdinnan för att klara odlandet, må då komma stöd som tycks vara en “plåga” bland 8-16 jobbare.. hur många gånger får man just höra detta.
  Om vi inte har pengar till det nödvändigaste så har vi inte,, vi har ju skog o mark heter det, visst har många “bakskogen” o ta ifrån men den tar snabbt slut o ny skog växer inte på många många år.
  Vi har visserligen själva valt vårt yrke o varit o är stålta att vara matproducenter men men..
  Nu firar vi julhelgen och alla är glada o nöjda, får jag tro, vädret är varmt o regnigt här hos oss , men stämningen är bra, snart kommer vår yngre generation hem på jul-middag vilket vi är glada för, lutfisken är etta för oss “gamlingar” alla lådor är hemlagade o skinkan är stekt i ugnen osv..
  Till Dej och alla duktiga bloggare önskar vi en RIKTIGT GOD FORTSÄTTNING PÅ JULEN och hoppas nästa år blir bra på allt vis, LYCKA TILL! hälsar vi båda från öst-nyland

 5. Bra skrivet allt stämmer.Att odla mat o lyfta stöd känns som det kriminellaste som finns Vi har ingen talan det är som du skriver bara att åka pulka eller att sluta !Vem hör på oss nej ingen.Men snart kan det nog bli så att att allt pulkaåkandet slutar med ett ordentlig törn i väggen. Ingen orkar ilängden med det här.Men vad göra bara pulka vidare.Att motivera unga att forsätta går nog inte hem .Sedan får vi importera all mat .Då behöver inte jordbrukarna vara spottkopp längre.God fotsättning på julen ock ett gott nytt år!

Kommentarer är stängda.