För tidig jul!

Om nu julen kom tidigt i fjol så är det än värre i år. Vet ej om det beror på det varma snöfria vädret, på bökandet i jorden (rörlägger lite diken för tillfället) eller om jag håller på att bli gammal. Jag skulle hursomhelst inte ha tid med jul nu men det är inget jag rår över, den är nu här oberoende om jag vill eller inte. Ej heller rår jag över vädret och där är jag lite kluven vad gäller om jag gillar läget eller inte. För visst är jag glad över att det är varmt så att jag kan förbereda kommande säsong med att jobba på åkern men tillika skulle jag också gärna jobba i skogen och framförallt träna lite skidåkning då jag redan på nyårsdagen åker på vinterns skidäventyr. Härom natten när jag gick till sängs visade termometern +8,2°C, så det är inte så konstigt att jag inte stått på skidorna förrän igår, jag blev helt enkelt tvungen att ta mig till konstsnöspåret i Vörå så pass stor började abstinensen bli. Spåret i Vörå var i bra skick trots att det varit så varmt, lite trångt men det får man räkna med när läget är som det är. I övrigt så har ”träningen” så här långt fått bestå av kroppsarbete på åkern, jag är hopplöst dålig på det här med förberedande barmarksträning. Kanske kunde jag tänka mig rullskidsåkning ifall jag ägde ett par rullskidor.

Lagergranskning.

Att jag inte riktigt hunnit förbereda mig för julen bidrar också förra veckans lagergranskning till. Jag tyckte mig ha alla behövliga dokument i skick men kontrollräknade ändå för säkerhets skull att inskördade och utförsålda varor stämde överens med lageranmälan. Med vårt sortiment och på grund av den sena skördesäsongen är det inte helt lätt att få allt rätt trots att våra lager inte är så stora. Den sena skörden har inneburit att en del sålts direkt utan att ha lagrats och att hålla allt skilt är svårt så det tog mig framåt halvtretiden på natten innan jag vågade gå till sängs. De lokala granskarna besitter dock en hel del bondförnuft och var nöjda med den redovisning jag håller. Så allt OK denna gång men visst är det som Charlotta skrev i sitt senaste inlägg stressande med den här byråkratin och hotet om sanktioner som i mitt tycke inte står i proportion till skadans storlek ifall nu nåt glömts bort eller i skördebrådskan räknats fel.

Sen har jag också försökt  få undan lite möten och dylikt som hör årstiden till. Jaa, en del har jag haft liggande ganska länge måste jag erkänna, men har man blivit vald till nåt utan att vara närvarande på mötet eller tillfrågad så brukar det inte få högsta prioritet. Dikesbolaget här hade slutmöte på dikningsprojektet 1999 och valde då nya sysslomän med mig som sammankallare utan medgivande. Så pappren har legat här nån dag 🙂 till all lycka hade jag dem i vindsarkivet i huset när hallen brann så alla dokument fanns i behåll. Likaså motboken (om någon minns vad det är för nåt) med lite kvarlämnade medel från tidigare projekt.  Nåå, dikningen utfördes grundligt senast så vattenfårorna har i det stora hela fungerat bra fram till hösten 2012 då stora regnmängder i kombination med skogsdikesrensningar fick vattnet att stiga till bräddarna. Lite slam men mest en rejäl gräsväxt har därtill medfört att vattenströmningen inte löpt som den skall på senaste tid. För att nu inte bli utpekad till bov ifall rikliga regn skulle orsaka översvämningar kände jag mig nödd och tvungen till att sammankalla sysslomän och markägare till möte för att besluta om nödvändiga åtgärder. Mötet med nödvändiga förberedelser tog också det ett par dagar i anspråk och att jag därtill valdes att fungera som huvudsyssloman framdels lär väl medföra att ytterligare någon dag går till spillo. Men det är så det fungerar här på landsbygden vi får sköta dylika frågor vid sidan om det dagliga arbetet, i tätorten sköts det av tjänstemännen.

Som sagt julförberedelserna har lämnat lite på sidan om men nu är den här och jag har sent omsider fått iväg lite hälsningar och dylikt. Tre “normala” arbetsdagar återstår av året och eventuellt hinner man ännu om det behövs och finns möjlighet till göra lite bokslutsinköp men det betyder att man nog får sätta ner någon av helgdagarna till kalkylerande för att hinna i tid.

Med dessa tankar en julaftonskväll vill jag hälsa bondbloggens följare och bloggande kollegor en riktigt god fortsättning på julfirandet. GOD JUL.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

3 reaktioner till “För tidig jul!”

 1. He-he, det känner jag igen. Mitt i arbetsbrådskan är det plötsligt jul … Men jul eller inte, luckan till nya torken (för flisning) måste lagas NU ! Första yrsnön kommer annars direkt in i torken och det skulle inte vara roligt.

  Det blev ingen fridfull jul i år för huset är smockfullt med hela släkten. Men glad blev julen minsann med en massa ungdomar och barn.

  Nu på juldagsmorgonen är det +6,4 grader varmt vilket torde vara julrekord hos oss. Visst har vi haft svarta jular förut men nu är det varmare än Johanni år 2014. I alla fall så lovar prognoserna minusgrader från söndagen framåt. Inte fryser skogsvägarna med det ännu men man kanska kan börja köra med lätta MF165 så småningom.

  God fortsättning på julen till alla !

 2. +5,3°C vid den tiden i morse här, steg sen till +6,1°C men har nu börjat dala lite för att i morgon (enligt prognosen) gå på minussidan. Sen utlovas 2-3 minusgrader veckan ut och lite torrare väder vilket är bra för jag borde få bort ett par tre procent fukt ur kummin och koriander innan leverans. Får vi ingen snö kan marken börja frysa till lite där den är bar, men för att det skall frysa till i skogen fordras nog temperaturer under -10°C.
  God fortsättning även härifrån!

 3. ….. jaa på tal om skogen så utlovas också hårda vindar till natten och det är ju inte bra då stormfällningarna lätt blir stora om det blåser hårt när marken är vattenmättad och ofrusen. Träna sitter väldigt löst just då. Hoppas att det inte blir en upprepning av julannandagsstormen 2011, det var en varm höst då också.

Kommentarer är stängda.