Den glada julen 2015

Som sagt så var det ingen fridfull jul i år men desto gladare. I dag på juldagen hade vi ett gammaldags kalas med all möjliga rätter – inklusive Sheilas trifle (med anor från Skottland, Irland och England). Det stora matbordet förlängdes med två tilläggsskivor och därtill sattes två mindre bord. Den stora stuvun var nästan för liten. Här ses juldagens vuxna (barnen kunde inte sitta stilla) – utom unga husbonden som slocknat tillsammans med sin yngsta dotter som förresten fyllde två år på julaftonen.

DSCN1953

Litet före avfärd lyckades vi i alla fall få småkusinerna att sitta någorlunda på en  rad i den gamla kökssoffan (tillverkad av min farmors farfar för 150 år sedan).

DSCN1959

Livet på landet i helg och söcken fortsätter men under mellandagarna måste vi till skogs även om vi får gå till fots. Man kan alltid hugga upp skogsvägar i väntan på att det skall frysa på.

Det var den glada julen 2015 som nu börjar övergå till en mera fridfull jul :-).

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.