Skogsvintern började

I dag var vi första gången till skogs. Vädret var strålande. Förra natten hade det varit -9 grader så det hade börjat frysa på. Men inte en flinga snö har det kommit – vilket är utmärkt. Vi gick till fots genom skogen men snart kan man börja köra med lätta MF165 för att trycka ned gräset så vägarna fryser.

Vi har haft litet blåst men inte egentliga stormar. Fem stora träd hade blåst omkull där vi högg i fjol så det var inte så farligt. Om det inte kommer mycket snö så fryser det nu på och det skulle vara utmärkt för gallring. Prognoserna visar på måttlig köld med -8 på nätterna men nästa vecka skall det bli kallare. Tyvärr lovar de också snö men man får se hur det blir.

Det gäller att sätta fart på skogsarbetet för det är bara lite på tre månader kvar innan våren kommer. Och det finns mycket att göra i skogen. Först och främst skall björkarna bort från en bit blandskog. De håller redan på att fila sönder grantopparna.

Före jul hotade prognoserna med plusgrader på nyåret men det var fel. Nu hoppas jag bara att prognoserna stämmer åtminstone ifråga om kölden. Bättre skogsväder än det här kan det inte bli.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Skogsvintern började”

  1. Här i Dalarnas sydöstra delar har vi fått ett tunt snötäcke men också växande tjäle.

    Allt sämre vintrar har ju varit till hinder för skogsbruket särskilt på marker med dålig bärighet för skogsmaskiner. Såhär vid årsskiftet finns nu möjligheteratt ta sig fram utan körskador.

    Det skulle bl.a. innebära mindre orsaker till klagomål från naturvänner och annat som följt med klimatändringarna.

  2. Jo, jag har sett at det varit litet minusgrader i de trakterna. Vi har ett hus i Medåker litet norr om Arboga och där har jag temperaturmätare och övervakningskamera som jag kollar över Internet. Där har varit snö men inte just nu och temperaturen har varit ganska lika som här i Hindersby – nån minusgrad på dagarna och -7…8 på nätterna. Så länge marken är bar så biter kölden och tills vidare verkar det inte komma så mycket snö. Det är bra för körvägarna i skogen. Och så är det ju bra med litet snö om man skall gallra.

    Klimatändringar har man sett en hel del under tiden efter kriget så jag säjar varken bu eller bä. Men jag hoppas verkligen att vintrarna inte blir varmare och snörikare som vissa förutspår …

    (Nu senast jag kollade så tycks det finnas litet snö i Medåker)

Kommentarer är stängda.