28 december, 2015 av Nisse

Skogsvintern började

I dag var vi första gången till skogs. Vädret var strålande. Förra natten hade det varit -9 grader så det hade börjat frysa på. Men inte en flinga snö har det kommit – vilket är utmärkt. Vi gick till fots genom skogen men snart kan man börja köra med lätta MF165 för att trycka ned gräset så vägarna fryser.

Vi har haft litet blåst men inte egentliga stormar. Fem stora träd hade blåst omkull där vi högg i fjol så det var inte så farligt. Om det inte kommer mycket snö så fryser det nu på och det skulle vara utmärkt för gallring. Prognoserna visar på måttlig köld med -8 på nätterna men nästa vecka skall det bli kallare. Tyvärr lovar de också snö men man får se hur det blir.

Det gäller att sätta fart på skogsarbetet för det är bara lite på tre månader kvar innan våren kommer. Och det finns mycket att göra i skogen. Först och främst skall björkarna bort från en bit blandskog. De håller redan på att fila sönder grantopparna.

Före jul hotade prognoserna med plusgrader på nyåret men det var fel. Nu hoppas jag bara att prognoserna stämmer åtminstone ifråga om kölden. Bättre skogsväder än det här kan det inte bli.

 

Etiketter: ,

2 svar till “Skogsvintern började“

 1. Karl-Gösta skriver:

  Här i Dalarnas sydöstra delar har vi fått ett tunt snötäcke men också växande tjäle.

  Allt sämre vintrar har ju varit till hinder för skogsbruket särskilt på marker med dålig bärighet för skogsmaskiner. Såhär vid årsskiftet finns nu möjligheteratt ta sig fram utan körskador.

  Det skulle bl.a. innebära mindre orsaker till klagomål från naturvänner och annat som följt med klimatändringarna.

 2. Nisse skriver:

  Jo, jag har sett at det varit litet minusgrader i de trakterna. Vi har ett hus i Medåker litet norr om Arboga och där har jag temperaturmätare och övervakningskamera som jag kollar över Internet. Där har varit snö men inte just nu och temperaturen har varit ganska lika som här i Hindersby – nån minusgrad på dagarna och -7…8 på nätterna. Så länge marken är bar så biter kölden och tills vidare verkar det inte komma så mycket snö. Det är bra för körvägarna i skogen. Och så är det ju bra med litet snö om man skall gallra.

  Klimatändringar har man sett en hel del under tiden efter kriget så jag säjar varken bu eller bä. Men jag hoppas verkligen att vintrarna inte blir varmare och snörikare som vissa förutspår …

  (Nu senast jag kollade så tycks det finnas litet snö i Medåker)