4 februari, 2016 av

En blankettomgång mindre.

Det är knappt man kan tro att det är sant…. nås nämligen av nyheten att den för mig till huvudsak virtuellt gjorda stödansökan i månadsskiftet april-maj faller bort och att det nu räcker med stödansökan i medlet av juni. Länk till meddelandet.

Ändå är jag lite undrande över om det  faktiskt är med omtanke om oss bönder eller om man ligger efter med datorprogrammeringen. Men oberoende av orsak så sparar det in på lite onödig byråkrati.

Trots meddelandet så finns det antagligen ett och annat som fortfarande skall lämnas in den gamla ansökningstiden…. vill minnas att till exempel den femåriga växtföljdsplanen ska in den tiden så det gäller att kolla upp deadline för övriga blanketter!

Etiketter: ,

4 svar till “En blankettomgång mindre.“

 1. Johnny skriver:

  Roligt med goda nyheter! Själv tycker jag nog att det har gått bra att lämna in huvudansökan till sista april och såningsanmälan per 15.6. men visst blir det enklare för mig också. Växtodlingsrådgivare och blankettombud är säkert mycket nöjda med förändringen.

 2. Nisse skriver:

  Alla visste ju redan från början att det var onödigt med såddplan i slutet på april men byråkraterna var envisa. Nu har de fått ge med sej. Logan tycks ha åtminstone litet förstånd i huvudet.

  Man har blivit misstänksam med åren. Förra gången “byråkratin skulle minskas” så blev den värre. Jag klagar inte. Så länge man bara har veteodling och inte ändrar på nånting så går det snabbt att fylla i blanketterna över nätet. Men gå inte och ändra på nånting för då börjar den verkliga rumban … Byråkrati ogillar förändringar så den är en effektiv broms för utvecklingen.

 3. Christer skriver:

  Och så blir det mera tid till programmeringen 🙂
  Får vi blanketterna först i slutet av april så ger det inte blankettombuden så mycket extra tid eftersom ingen antagligen vill göra ansökan mitt i vårbruket.

 4. Christer skriver:

  Jaa det återstår att se hur mycket byråkrati som sparas. Men åtminstone behöver jag längre inte göra samma arbete två gånger, på senare tid har jag dock sparat lite tid med att endast lista in odlingsväxterna per basskifte och gjort den huvudsakliga stödansökan i samband med justeringsanmälan i juni. Hade varit riktigt bra om man fått göra en justeringsanmälan i medlet av juli då det mesta börjar vara sått och planterat men det lär inte vara möjligt på grund av nåt EU-direktiv.
  Det sägs att det också skall bli några färre blanketter, kanske ger man upp kartritandet som infördes i fjol. Det hoppas jag på eftersom programmet inte fungerade i mitt fall utan jag blev tvungen till att grunda virtuella odlingsskiften och det kändes verkligen onödigt och främmande, man är ju lite praktiskt lagd……..
  Joo byråkratin är vägen till avveckling, det gäller inte enbart jordbruket utan man ser detsamma inom polis, räddnings, sjukvårds m.m. -verksamheten.