En perfekt vinterdag

Det har varit besvärligt väder den här vintern så nu gäller det att ta vara på alla bra dagar. Just nu är det riktigt bra skogsväder. Litet för mycket snö men det gör inte så mycket. Vägarna håller igen efter en del kalla nätter. Den blida snön knäckte tyvärr en hel del granar över hela skogen och vi hade en hel del elavbrott. Men nu går det bra och då man kör hem kan man beundra solnedgången (ifall man hinner hem före mörkret). Solen har vi inte sett på länge så det är trevligt att se den igen.

DSCN5566

Idag sågade vi omkull den stora aspen invid garaget. Jag har länge varit rädd att en storm skulle fälla den över husen och visst var den rutten – om än inte så genomrutten som den asp jag fällde där för något år sedan. Den missade ladans tak med någon centimeter men den här stod längre bort. Stubben blev ganska hög men aspen var så tjock att svärdet inte räckte till att såga längre ned.

DSCN5571

Det passade bra att fälla aspen idag för den föll över vägen och vi var tillräckligt många att vakta vägen. Brorsan och Henrik var här och högg. Vanligen är jag ensam i skogen men idag ryckte vi ut med två traktorer, en paketbil och tre motorsågar. Paketbilen behövs då vi skall hem mitt på dagen för att äta gröt och dricka kaffe. Och så går det snabbt att hämta det man glömt på morgonen.

DSCN2019

Och här har vi Bos-Sestu skogshuggarkompani …

DSCN2015

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “En perfekt vinterdag”

 1. Ha, ha! Rena rama motorsågsmassakern! Händer säkert saker när “skogshuggarkompaniet” släpps löst.
  Var till Estland på arbetsresa i förra veckan och där hade man snö. Över 70 centimeter på sina ställen. Det som sticker i ögonen där är hur låg prioritering skogsvården tycks ha. Naturlig gallring tycks vara nyckelord
  på många skiften. Måste vara otroligt bördig jordmån för skogen klarar att växa mycket tätare än hos oss.
  På dom enstaka ställen där skogen är röjd, gallrad och skött så har man nog fått lön för mödan i form av
  kvalitetsskog med långa stammar. Där skulle “skogshuggarkompaniets” insatser gjort verkan!

 2. Vilken ända av Estland besökte du Micke? Tartumaraton som skulle ha åkts förra veckoslutet ställdes in pga snöbrist. 70 cm borde ju ha varit tillräckligt.

 3. När Estland blev fritt så hade staten 33% privata 33% och okänd ägare 33% av arealen. Nu kanske det är bättre koll på ägandet och skogsskötseln. Men oskött skog blir inte bra på 20-30 år.
  Ur bra skog tog de galant 500 kubikmeter per ha. Det hade stora problem med en slybuske “pähkinäpensas “som ogräs i skogen.

 4. Christer, jag var till kontoret i Väike-Maarja, cirka 20 km söder om Rakvere. I de trakterna har de tre senaste
  vintrarna varit betydligt strängare och snörikare än hos oss. I november i fjol hade man där -25 – -28 i flera
  dagar när vi låg runt nollan. Vid passlig vind från St. Petersburg, Narva hållet finns inget vatten emellan till
  Sibirien därför kan det bli ordentligt kallt. I fjol kom 70 cm snö på en natt så man fick ha hjullastare för att
  få öppnat en körfil att börja med. Nu var det, trots rätt mycket snö, torr asfalt utom på en ca 15 km:s sträcka
  där det hade spätt på lokalt med ca 15 cm på ett par timmar, vilket hade trampats in och var ganska jäkligt
  att köra på. Det stämmer att Tartu-trakten är nästan utan snö. Firmans ägare bor där och han sade att han
  gärna kunde köpa lite snö just till skidtävlingen. Per fd, “pähkinäpensas” är Estlands svar på vår “vidibåska” som de i stället inte har.
  Som ett tips till alla bondbloggare så arrangeras lantbruksutställningen “Maamess 2016” i just Tartu den 21-23 april. Det är Balticums största lantbruksutställning med ifjol över 50.000 besökare. Väl värt ett besök för det är en ngt annorlunda stil på mässan än vad vi är vana vid. Kommer själv att vara där i ett
  stånd ett par dagar. Välkomna dit!!

 5. Jo, det gäller att låta skägget växa då det är kallt. Om man rakar bort det mitt i vintern så blir det genast mycket kallare så jag väntar tills aprilsolen börjar värma :-).

  Det kan se fint ut med en massa motorsågsgubbar men det som får till stånd nånting är traktorprocessorn i bakgrunden. Utan den blir det inte många kubik. Men vi fäller för hand (närmast då brorsan). Sedan kör vi träden genom processorn så de blir i lämpliga hopar. Det går undan – speciellt med granar. Krokiga björkar och tallar är besvärligare för de fastnar på betten.

  Vi har 30-40 cm snö här nu (mindre i tät skog) och det går ännu an.

Kommentarer är stängda.