Risbrännande

Inte kunde jag hålla mej borta från skogen. Det var igen -3 grader på morgonen så jag körde hem ett lass flisved. Det gick riktigt bra också på den värsta mossen. Nu börjar virket synas då snön smälter men is finns det i tjocka lager under granriset. Också på åkern ligger det tjock is under kvisthoparna. Inte ens elden lyckas smälta isen.

DSCN5672

I tre dagar har jag kört lass på lass med kvistar för att brännas och ännu finns det ett par lass kvar. De stora granarna har grymma mängder med kvistar.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.