Slug- och lömskmobil

Man talar om “smartmobiler” och visst äger jag en. Dessutom så köpte jag nyss en till. Jag vill inte tala om “telefon” för jag ringer aldrig med dessa. Jag har en riktigt gammaldags dum telefon med knappar som jag ringer med. Jag har en ännu bättre och billigare telefon som jag köpte för 100 kronor men den har tyvärr bara 2G så den har sina begränsningar. Men den är vikbar och jag är stenhårt av den åsikten att en telefon bör vara vikbar. Allt annat är bara skräp. Man viker upp den då man skall svara och viker ihop den då man slutar. Den är välskyddad och man skrapar inte skärmen på spikar och skruvar som man har i fickorna. Tyvärr har reklamfjantarna lyckats lura folk att köpa slugmobiler med stor skärm utan knappar. Skärmen drar massor med ström så mobilen ligger för det mesta fast vid laddaren.

DSCN5677

Den bästa är till vänster och den nyaste till höger. Andra från vänster är min riktiga telefon som borde tåla vatten och damm och stötar. Och gå att ringa med. Den nya telefonen måste förstås skyddas ordentligt så den är inuti ett tjockt läderfodral. Till all tur har jag stora fickor på arbetsbyxorna m/59.

Andra från höger är min första Androidmobil och ganska liten men tyvärr så har den så litet minne att det inte går att installera de program (appar) jag behöver. Jag använder slugmobilerna som datamaskiner – inte som telefoner. Det går att ringa med dem men de är otympliga som telefoner. Kameran använder jag inte heller. Jag har en skild kamera som man kan kasta i vattnet och hoppa på utan att den går sönder. Det behövs i jord- och skogsbruket. Dessutom skickar den kameran inte mina foton till spioncentralerna i USA vilket lömskmobilerna gör ifall man inte är försiktig.

Jag är av naturen misstänksam och vantrogen men till och med jag blev paff då jag läste på nätet att Google Photo kan skicka foton till spioncentralen fastän hela programmet är raderat !!?? Android är nämligen Googles system och har en massa lömska inbyggda funktioner som (nästan) ingen vet nånting om. Så lömskmobilen spionerar på dej hela tiden och skickar allt du gör till Google. Visst kan man stänga av dessa funktioner – om man vet om dem och vet hur man gör. De senaste veckorna har gått till att surfa på nätet och skaffa information om hur man avlusar mobilen. Fördelen med Android är att det är Linux som är ett öppet system och det finns massor med folk som går in och kollar vad mobilen har för sej. Och hackar systemet för att plocka bort alla lömska tillägg. Det heter att man rootar systemet då man skaffar sej tillgång till koden och kan ändra den. Det finns en mängd färdiga program på nätet som man kan använda till det. Och det gör jag.

Så dagens “smartmobiler” är egentligen slug- och lömskmobiler. Och varför jag köpte en Android som är så lömsk ? Jo, de andra är ännu dubbelt värre. Apple är den allra värsta firman för där är allting låst och mycket svårt att göra nånting åt. Apple låtsas vara så kundvänligt men ingen vet vad tusan de sysslar med i verkligheten. Troligen nånting mycket värre än Google på Android som åtminstone är grundligt luskammat av smarta typer över hela Internet så man vet vilka lömskheter de hittat på om man söker tillräckligt.

Den nya mobilen har Android 6.0 som har en ganska bra sparfunktion så batteriet inte laddas ur så fort. I bästa fall räcker det närmare en vecka på en laddning. Då har jag stängt av alla bakgrundsfunktioner och alla onödiga kommunikationer. Egentligen köpte jag den första Androiden bara därför att jag måste droppa ögondroppar varje timme och det var helt omöjligt att komma ihåg utan att mobilen började pipa. Min gamla riktiga telefon har alarm men bara för ett fåtal klockslag per dygn. Där är en smartmobil nog överlägsen.  Annars använder jag den till att surfa på nätet och övervaka vårt mät- och styrsystem. Om jag sitter i traktorn i skogen kan jag kolla vad som händer hemma (temperaturer, fukthalter och kameror).

De nya mobilerna har ganska hyfsad GPS och det finns bra gratisprogram för navigering – både bil och till fots. Det finns program (appar) för det mesta men jag raderade min tidningsapp för den höll hela tiden på att skicka en massa onödiga meddelanden och slösade både batteri och datatrafik. Det gör de flesta appar. Speciellt Facebook och Google samt liknande sociala appar hör till de värsta. Så de är grundligt raderade från min mobil. Dessutom kan jag inte tåla deras villkor som ger dem rätt att använda allt jag skriver och alla foton jag laddar upp. Det är ingen idé att försöka kontakta mej via sociala media – jag läser aldrig nånting där. Utom Bondbloggen och Föusbookin (där vi skriver på östnyylendskå). Jag har inget emot fenomenet sociala medier men villkoren skall ändras och spioneriet avskaffas.

Egentligen använder jag mobilen som en bärbar datamaskin. Den har stora brister – skärmen är för liten och ändå är grunkan alldeles för stor. Den är helt enkelt en kombination av bordsdatorns och mobiltelefonens dåliga sidor. Men i vissa lägen så behöver man den. Snart går det inte att betala nånting utan mobilen. Jag läste nyss att man siktar på att avskaffa bankkorten och ersätta dem med betalning via mobilen. Yrjo Neuvo som var min handledare då jag skrev mitt diplomarbete och sedermera blev professor i Tammerfors och utvecklingschef för Nokia Mobile Phones kallade Nokias Communicator (långt före Apples iPhone) för en “terminal” och det är ganska träffande. Den bästa smartmobil jag haft är fortfarande Nokias N900 som hade ett fantastiskt fint tangentbord. Tyvärr så beslöt ekonomerna på Nokia att skrota hela N-linjen med känt slutresultat. N900 fungera ännu bra men då det inte kommer nya program till den så är den inte så användbar.

Eftersom jag struntar i kameran och skärmen och annat onödigt strunt så tänker jag inte betala närmare tusen euro för den senaste modellen. Till sist hittade jag en  mobil med mycket minne för 200 euro och det går ännu an. I allmänhet skall man köpa grejer som är vanliga och Android har ca. 75 % av marknaden så det finns och kommer att finnas program till den. Knappast kommer den att kunna användas i så många år men jag siktar på åtminstone fem år. Med litet tur kan man komma upp till 10 år. Problemet är om det kommer nya system för betalning som inte stöds av den nuvarande hårdvaran. Om man i framtiden bara kan betala genom att knacka mobilen mot kassan så gäller det att ha rätt hårdvara i den.

Men den dagen, den sorgen. Nu håller jag på att rensa bort alla lömska spionprogram och ersätta dem med pålitliga öppna program. Det finns nätsidor där man uteslutande ägnar sej åt att skaffa fram alternativ till de lömska systemen och programmen. Tyvärr så är det satt i system att lura folk med alla möjliga och omöjliga gratisfunktioner för att i de finstilta villkoren få dem att godkänna allt.Har ni nånsin läst villkoren förrän ni klickar på Godkänn ? Kanske ni sålt er själ åt djävulen och skänkt bort allt ni har ? De sluga jäklarna har insett att folk lätt säljer sin förstfödlorätt för en tallrik soppa om man passar på i rätt situation.

Släng nu inte ännu slug- och lömskmobilen i sjön – här finns ännu lagar som förklarar avtal som är uppenbart oskäliga för ogiltiga. Fast det kommer allt mer av den amerikanska lagstiftningen där man kan få en stämning på 50 miljoner euro om man trampat nån på tårna … Sunt bondförnuft finns inte i det juridiska systemet. Använd aldrig servrar som finns i USA för då gäller amerikansk lagstiftning.

P.S. Det ser ut att bli en sen vår. Kyligt väder hela slutet på april och regn. Här kom i morse ännu snöflingor.

 

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Slug- och lömskmobil”

  1. På tal om mobilappar. Vilka appar använder ni för bonderiet?
    Har själv några mindre bra GPS-appar för arealmätning och körlinjer och så Heimskogen för skogsbruket

  2. Jag har inte ännu hunnit sätta in något på androiden utan använder en skild GPS Garmin GPSmap60CSx i skogen. Sedan flyttar jag punkterna till min datamaskin och kan då se på kartorna där. Mycket bättre med en stor skärm. Men det finns flera gratis GSP-kartor för Android. Till exempel Here (Nokias kartor). Och så finns ju Google Maps. Men den bästa appen är Hitta.se som tyvärr inte finns för Finland. Vi har numera inga telefonkataloger och systemen på nätet är urusla i Finland. Rena skräpet jämfört med Sverige.

Kommentarer är stängda.