Växtföljdsplaner.

Om en vecka ska åter ett nytt påfund i byråkrativäg vara insänt till landsbygdsmyndigheten….. det vill säga den 5-åriga växtföljdsplanen. En plan som mest lär vara till för att hålla oss bönder sysselsatta eftersom vi inte behöver följa den på något vis. Med snöflingorna dalande utanför fönstret tänkte jag ta tjuren vid hornen och göra den redan ikväll……. joo Ni läste rätt…… en hel vecka på förhand 🙂

Men om jag nu en gång ville, njaa egentligen ville jag ju inte, så ville inte myndigheterna vara mig behjälplig ikväll i alla fall. Växtföljdsplanen ska nämligen börja med året som gick alltså 2015 och jag tänkte att fjolårets växtförteckning får jag kanske enklast ut från Vipun men nu ville inte Vipun ens släppa in mig utan meddelar att utrymmet inte räcker till. Nu är det bara det att jag inte vet vilket utrymme som avses? Mitt utrymme i cybervärlden, i mitt huvud eller utrymmet i min dator? Tänkte att det kanske är lättast att åtgärda det sistnämnda och avinstallerade några mindre nödvändiga program och fick några gigan till förfogande men inte hjälpte det, så växtföljdsplanen får nog bli ogjord även ikväll. Sparar energin till morgondagens kålpackande istället!

Någon som blir klokare av följande meddelande?
Någon som blir klokare av följande meddelande?

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

12 reaktioner till “Växtföljdsplaner.”

 1. Enligt vad jag hört kommer det att bli överproduktion på vall många som planerat att odla vall 5 år på hela hemmanet

 2. Gräs som gräs…. vore intressant att testa något riktigt tokigt för att se om det alls blir någon reaktion 🙂
  De här skyddszonsfunderingarna senaste år bidrar ju också till ökad gräsväxt…..

 3. Det är inte hen som gör som är dum utan hen som följer. Man kan väl inte påstå att bönder är höjdare på växtföljd men att de kan så lite om växtföljder att de bara siktar på monokulturer Visste jag inte 🙁 Om tusentals andra bönder gör en växtföljdsplan med enbart vall så behöver man ju inte göra det själv. Tänk var roligt att jämföra planen med verkligheten efter 5 års tid. Den stora utmaningen med planen och verklighet har sin charm. Det är betydligt enklare på papper än i verkligheten, men om man inte ens klarar att göra en bra plan på papper så hur ska man då klara av att göra den i praktiken.

 4. Go morron Johnny 🙂
  Det är väl kanske inte planen i sig utan påbudet och det faktum att det antagligen bara är ett papper för hyllan på landsbygdsmyndigheten som är det största problemet. Tror nog att de flesta bönder har nån form av växtföljdsplan även om det för många säkert är utsikterna för det ekonomiska utfallet som mest bestämmer vad som sås eller planteras. Själv ser jag inte heller 5 år framåt trots att jag nog planerar min växtföljd, däremot ser jag 6-7 år bakåt. Ogräs-, sjukdomstryck, skadedjursförekomster med mera samt bördighet, näringsbalanser och markstruktur är bland annat saker som beaktas. Växtföljden är otroligt viktig i en grönsaksodling.
  Visst kan det vara roligt att se hur det gick när något år gått men min likvikalkyl som gjordes när jag köpte gården är ingen munter läsning 🙁

 5. Känner till problemet. När jag var på 50 års läkargranskning för körkortet. Då under körkortklass så rymdes inte alla bokstäver inte dit. Det var släpvagn till buss som blev för mycket. Till bil och långtradare gick det med släpvagn.

  Sen är det en tidsfråga när det skall vara kurs och kort till motorsågen.

 6. Hej Per fd,
  från det ena till det andra så har jag nu fått läkarintyget fixat som det var diskussion kring i höstas http://www.bondbloggen.fi/2015/11/bedomning-av-korformagan/
  Men det var inte lätt ska jag säga och då är jag vid god hälsa…… undrar hur dom som är sjuka klarar byråkratin kring alla tillstånd. Polisen som var tillmötesgående kunde inte förstå varför det skulle vara speciella läkare till icke yrkeschaufförer.

 7. Hej. Har någon annan också reagerat på brevet från Mavi igår, där man påminde om att man inte längre får stöd för växter vars rötter inte går ner i marken???

 8. Det har väl diskuterats en längre tid…? Inget Cap-stöd för odling på växtunderlag i typ växthus är väl det som främst avses. Från början av vår tid i EU fick inte växthusodlingen nåt cap-stöd. Sedan skulle växthusen nödvändigt registreras som basskiften och började få Cap. Nu har man igen kommit på andra tankar. Är det inte typisk byrokratiskt slöseri av resurser så säg? Cap-stödet i sig gör varken till eller från för en växthusodlares ekonomi(~170e/10 000 m2).

 9. Jo, det kunde man ju ana att det handlade om, men formuleringen kunde ju ha varit lite mer bondförnuftig.

 10. Hej Annika & bond77. Jag har varit på vift idag pga skogsfullmäktigemöte så jag har inte studerat posten men kanske det är nån översättningsgroda? Ska kolla formuleringen då jag kommer hem.

 11. Jag undrar hur många växthusodlare som sist och slutligen sökte Cap-stöd det var ju som du nämnde inga stora summor det gällde.
  Vad gäller kontakt med marken så kan det ha något att göra med att det görs försök att få bort odlingar i upphöjda rännor och bäddar som sker på icke odlingsduglig mark, lite i stil med att man försöker få bort ekoodling i begränsade växtunderlag. När jag besökte Spanien fick vi se frilandsgrönsaker som odlades i rinnande näringslösning i upphöjda rännor eftersom marken var kontaminerad och icke odlingsbar.
  I bland får man också känslan av att det görs förändringar för förändrandets skull utan större praktisk betydelse bara för att göra det lite krångligare för oss bönder.

 12. Nu ikväll fungerade vipun så jag offrade valborgsfirandet för växtföljdsplanen. Tack EU :/

Kommentarer är stängda.