Lantbruksväder

Jag tittar vanligen på vackertvader.se som har prognoser byavis från tre metereologer: YR (norsk), SMHI (svensk) och FMI (finländsk). Av dessa tycker jag SMHI är pålitligast. Men för lantbruket är dessa prognoser för allmänna så jag har börjat använda Lantbruksvädret som man hittar på

nsl.fi/vaderinfo

som har sprutväderprognos och avdunstningsprognos och mycket bättre info om vindriktning och molnighet. Där finns en mängd olika prognoser som är mycket bra för lantbruket. Rekommenderas varmt. Man måste ha rättigheter för att se på Lantbruksvädret och det kan kosta en liten slant men är absolut värt besväret. Det här är för Nyland men det finns säkert för Österbotten också.

lantbruksvader

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

En kommentar till “Lantbruksväder”

Kommentarer är stängda.