Vårbruket tog time out.

Hej på Er igen.

Sol och värme satte fart på åkerarbetena och det blev lite paus med bloggandet så Nisse och Charlotta har fått hålla ställningarna en tid. Här i trakten börjar vårbruket vara på slutrakan för spannmålsbönderna och gröna ränder brodd skymtar redan på de fält som såddes först.

Grönsaksbonden har dock inte ännu inlett spannmålssådden då jag väntar på såmaskin, i stället har jag och personalen skördat övervintringspalsternackorna, sått nya palsternackor, morötter och lök. Och naturligtvis planterat en del kål, broccoli och sallat. Däremellan har jag hållit vårbruksnerverna i styr med att övergödsla råg och kummin, köra bort dikesvallar och brutit sten.

Jaa å så blev det ett par halvt sömnlösa nätter när vinden vände mot norr och nattfrosten slog till. Onsdag morgon hade vi ett par minusgrader och jag nöjde mig med att täcka de planterade grönsakerna med täckväv kvällen innan. Det har varit så varmt med dagstemperaturer över 20 grader att jag inte täckt planteringarna i samband med planteringen som brukligt för de tidiga planteringarna. Följande natt misstänkte jag att skulle bli kallare så vi riggade upp frostbevattningen och den kom väl till pass då temperaturen sjönk ner mot -6°C på torsdag morgon.

Sen blev det tal om rikliga regn så jag iddes inte påbörja harvningen då rörd åker oftast torkar långsammare upp efter regnet. Men det verkar som om regnet kom av sig med endast 2 mm i mätaren i morse men det fick i alla fall vårsådden att ta time out. Idag har det kommit några stänk till men det är långt ifrån de flera tiotalet millimetrar som meteorologerna förutspådde. Jag kunde gott ha haft någon av säsongjobbarna i arbete idag om jag vetat att regnet skulle så gott som utebli. Nu kommer några på jobb i morgon istället, vi får se om det utlovade uppehållet också infinner sig.

Lägger till några bilder på det som vi jobbat med sen sist. God fortsättning på veckoslutet.

6.5.2016. Sallatsplanteringen inleds i soligt och varmt väder.
6.5.2016. Sallatsplanteringen inleds i soligt och varmt väder.
8.5.2016 Morotsåkern klar för sådd.
8.5.2016 Morotsåkern klar för sådd.
10.5.2016 Planteringarna täcks med täckväv inför utlovad nattfrost.
10.5.2016 Planteringarna täcks med täckväv inför utlovad nattfrost. Babak hanterar skyffeln.
11.5.2016. Några av skyddslingarna hade lämnats otäckta och står nu frusna i gryningen.
11.5.2016. Några av skyddslingarna hade lämnats otäckta och står nu frusna i gryningen.
12.5.2016. När det blir riktigt kallt så räcker det inte med enbart täckväv utan fordras bevattning för att hålla frosten borta.
12.5.2016. När det blir riktigt kallt så räcker det inte med enbart täckväv utan fordras bevattning för att hålla frosten borta. Nymånen står för belysningen.
I väntan på såmaskin kan man ju hålla sig syselsatt med till exempel stenbrytning.
I väntan på såmaskin kan man ju hålla sig sysselsatt med till exempel stenbrytning.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “Vårbruket tog time out.”

 1. Hej Christer

  Ja nu är det vårbruk som gäller i största delen av vårt land , så här i södra delen av landet oxå. Här hos oss kom så mycket regn sista veckan i april hela 70 mm och man trodde nog att allt blir sent, men med varmt eller “hett” väder o frisk vind genast i början på maj så torkade åkrarna snabbt ändå. Men regnet gjorde det att ytan blev hård som cement o dammet drog iväg ända till “grannbyn”. Här finns ännu mycket att så innan alla har sitt på det torra.. nu regnade det igen igår 17 mm så idag har det varit lugnt ..
  Dina fält är så prydliga,, en fröjd för ögat kan inget annat säga ,, en duktig bonde. Både sallats o morotsfältet ser sååå prydliga ut, kan inte ens förstå att man får dem så.
  Illa med frosten , den kan ju förstöra allt på en natt i värsta fall,, dessutom massor extra jobb för dej.
  Lycka till med väder o vind framöver, hälsar vi båda härifrån öst-nyland.
  Tack till er bloggare som orkar skriva o visa vad som gäller för tillfället på en gård, läser mer än gärna om vad som helst , allt är lika bra.

 2. Hej Öst-Nyland 🙂
  Det har stänkt lite här också 2,0mm i mätaren i går morse och 3,2mm i morse. Idag just inget regn alls men kallt vilket fick oss att satsa på att reda upp lite på vedbacken så det blev ytterligare en 20 m³ ved åt dottern att värma sig med till vintern. Man börjar tänka på vintern när det är så här kallt. Stängde värmen till bostadshuset redan till morsdag vilket är rekordtidigt, normalt brukar det gå i in juni, men får väl öppna värmekran igen med den här farten. Åkern skulle nog ha varit brukningsbar idag men det var också dags för oljebyte i NH:n så det blev att serva lite emellan varven med veden.

  Vi fick också lite på 50mm nederbörd i april men jorden redde sig bra ändå och de regnstänk vi nu fått har kommit ytterst varsamt så det gör gott åt det som planterats och såtts.

  Jag sätter nog ner lite för mycket tid på att bereda åkern för sådd och plantering men ett av mina motton är att “kan jag inte göra det ordentligt får det lika gärna vara ogjort”. Oftast är det ändå ingen som frågar hur länge ett jobb tagit utan det som intresserar är vem som gjort jobbet. Nu i år har jag dessutom alla fält inom synhåll från gården så jag blir ju tvungen att se eventuella fel hela tiden 🙂

  Försöker skriva så länge någon läser men när det är bråttom så kan det bli lite uppehåll vid skrivbordet. Men säkert har någon av oss någon håltimme nu och då.

  med hopp om en bra vecka………. Christer

 3. Oj,vad jag avundas Dej,och Din fina mylla! Vi här i Åboland,(Pargas) har mestadels lerjord,som man får kämpa med att bruka för att få trädgårdsfrön inmyllade i brukbar jord! Men nog har jag ju skördat vinterbehovet från denna torva i alla fall över 50 år. Då vi bodde på Åland var där också mycket fina jordar att odla grönsaker och rotfrukter i. Min mamma som kom på besök dit sade att det var “riktig försöksmold” och skulle gärna ha tagit med sej hem ett billass. Vi befann oss på Ålands försöksstation då.

 4. Hej Ulla, du råkar inte vara släkt med min praktikant? Ni har nämligen samma efternamn men hon är i och för sig hemmahörande här i Österbotten.
  Joo myllan är hyffsad här, lättbearbetad och har god vattenhushållning. Passar de flesta grönsaker….. en jord värd att vårda för framtiden.

 5. Nej inte är vi släkt,jag är dessutom “ingift”i en släkt som härstammar från Kyrkslätt.MEN,på Ålands försöksstation hade vi en praktikant Ulf Björkman,en mycket trevlig prick.Läste i tidningen för ett tag sen att han tyvärr avlidit.

 6. Så menade också vår praktikant……. Svenskfinland är ändå så litet att det är bäst att fråga.

Kommentarer är stängda.