Vårsåddshasi 2016

I går sådde jag det sista vetet och idag gjorde jag ren såmaskinen. Vårsådden gick ovanligt bra i år. Det bästa var att halmen inte förorsakade några som helst problem. Tydligen är det bäst att inte göra nånting alls efter tröskandet. Men tre harvtinnar gick åt så nästa år skall vi försöka med starkare och rakare – möjligen med bred spets så man tydligare ser körmarkörens spår i halmen.

Inte ens på den värsta leråkern var det något problem. Tjälen hade gjort ett bra jobb och leran var ganska mör. Också svackorna gick att så. Det kom ett litet regn i förrgår men det förorsakade bara ett kort uppehåll. Litet fundersam är jag i alla fall om jag sådde för tidigt. Jorden var minsann inte för torr. Välterhjulen klämde ihop tallrikarnas fåror så grundligt att de var omöjliga att se. Det återstår att se hur brodden orkar upp.

För det mesta hade kvickrotsbesprutningen förra hösten lyckats riktigt bra. Bara på en del ställen fanns det fläckar av kvickrot. Å andra sidan så vet man ännu inte om besprutningen har någon långtidsverkan mot kvickroten eller om den kommer upp på nytt. Det syns väl i höst.

Idag skruvade jag också Rapidens styrlåda i små bitar och kollade funktionen. Det är problem med hektarmätaren och ibland också med rotationsvakten. Men elektroniken verkade fungera bra så jag måste se över givarna och kablarna. Nu beställde jag i alla fall nya givare och tänkte bygga egen hektarmätare. Komponenterna beställde jag från Kina. Fortfarande förundrar jag mej över hur de kan vara så billiga (ibland en tiondedel av priset här) och dessutom kommer de fraktfritt. Det kommer knappast att fortsätta så i längden så jag lägger upp ett litet lager med komponenter. Det blir inte dyrt.

Bromscylindrarna som jag beställde från IKH går däremot i retur. De skulle passa till Zetor 14245 som jag har men det stämde inte alls. Reservdelsrumban fortsätter som vanligt med att man får fel delar. De som jag köpte från Estland har kommit och ser ut att passa men jag har ännu inte börjat byta dem.

Vårsådden är trots allt en lugn tid i den meningen att man kan koncentrera sej på en enda sak: Att få vetet i jorden. Nu då sådden är förbi så ramlar alla ogjorda saker åter över en. Det var visst nån som sa att växtodlare bara behöver arbeta en vecka på våren och en vecka på hösten … Nåjo, det gäller minsann inte här. Tvärtom är det mera stressigt mellan de här två veckorna.

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Vårsåddshasi 2016”

 1. Hej. Varifrån beställer du delar till Rapiden. Skulle behöva ny givare till gödsellådan samt lagren i gödselskivorna glappar lite. Har du nån uppfattning om när det är dags att byta lager?

 2. Hur går tankarna kring en såmarkör med tallrik? Har såna själv men Tumes lagring är nu inget att hänga i julgran direkt så hamnar nog att byta nav eller nåt till nästa år misstänker jag. Finns nog bättre nav där ute. Eller ska jag prova pinne? Tror annars tallriken(rätt inställd) syns överlag bra då den både skär loss jord och välter den så det blir svart, så länge som tallriken biter på förnan förstås. Men vad som är bäst vet jag inte…

 3. Jag köpte nya tallrikar till såbillarna från Köping (Lantmännen maskin) och fick dem utan svensk moms. Vi har ju ett hus i Medåker ca. 20 km från Köping. Lager till en del tallrikar köpte jag på nätet från ebay.de. I går satte jag in en beställning på 10 givare för rotationsvakterna också från ebay.de. Jag behöver inte tio med de kostade bara 7 euro för 5 st. (med magneter). Det är alltså helt vanliga dörrkontakter för alarmsystem s.k. reedreläer som sluter då en magnet kommer nära (under 15 mm). Man kan också få 100 st. för nästan samma pris men då är de utan fäste. Vad jag kunde se av bilden så är de precis likadana som Rapids egna som jag nu har där. Jag skall använda samma kontakter för att bygga hektarmätare och varvräknare på gamla Zetorn där växelkuggarna till den mekaniska gått sönder.

  Jag brukar kolla lagren på skivorna då jag gör ren och smörjer maskinen. De som vickar brukar jag byta vilket inte är så lätt för skruvarna sitter som berg. Bäst att ta bort hela billen och placera den i skruvstädet. Jag har nu en hel del nya lager för de var så billiga på nätet.

  Men en del utmatningsvalsar borde jag snart byta för de är spruckna och kuggarna slitna.

 4. Jag funderade på olika lösningar eftersom den pinne Rapiden hade nog fungerade men spåret syntes inte alls i den obrukade halmen. Jag är annars nöjd med harvtinnen men som sagt så är den för svag och skall bytas till en starkare och grövre pinne. Den river också upp en hel del jord och det behövs för att man skall se spåret i stubben. Rapiden har fyrkantrör 50 mm för spårmarkören och det finns harvtinnar med fäste för just det röret på IKH. Det är hård press på den då den går i helt orörd jord. Möjligen sätter jag in en bred spets så spåret i halmen blir bredare men jag är tveksam för om den samlar halm framför sej så gör den inte alls ett bra spår. Det S-pinne jag nu använt (gammal Kongskildeharv) klarar bra av halmen. Den hoppar och skakar så halmen flyger bort.

 5. När nu nisse nämner IKH isojoen konehalli. Grundaren är(var) från isojoki grannkommun till kristinestad.
  Ännu på mitten av 70talet körde han runt med höbalare(små) på förtjänst åt folk. Var han långt hemifrån brukade han övernatta i hölador. Tydligen hade han svårt med reservdelar någon gång. Så han tänkte det där kan jag göra bättre själv. Starta firman i isojoki flyttade sen på 80talet till kauhajoki. Plus butiker runt om i finland ägna plus drängar. I gamla IHK plåthallen i isojoki tillverkas i dag Isme frontlastare.

  En inköpare sade till mig en gång, köper de in skruvmeislar finns det tusentals fabriker. Köper de startmotorer, generatorer, mm så finns det en handfull gjuterier.

 6. Vi har en stor IKH-hall vid Ring III. Men nu har också Mikrohörnan i Borgå ganska mycket av IKH:s sortiment. Jag har också börjat köpa via nätbutiken (det tar två dagar). Då går inte en dag förlorad som om man åker till Ring III (100 km ena vägen). Fördelen med Ring III är att där också finns Biltema, Clas Ohlsson, Motonet, Etola och andra affärer. Men de ha mest småkrafs. Om man skall ha litet kraftigare don så är det IKH som gäller. Intressant nog har Borgå fått en del bra affärer på senaste tiden såsom Motonet som är riktigt bra i Borgå. Där finns också Byggmax och det är närmast Biltema som saknas. Fast allt mer köper jag på nätet om jag inte har bråttom.

 7. Kan du på rak arm säja om det är samma lager på gödsel o säd tallriken?

 8. Nej, det är omöjligt eftersom Väderstad har bytt tallrikar ofta och jag vet inte om de ens är lika för sådd och gödsel på samma modell. Om man kollar reservdelslistan så ser man att lagren har olika nummer från nr.238 framåt och sedan åter från 362 framåt och så vidare (jag har nr.373). Det gäller att vara mycket noga med vilken serienummer man har. Jag skruvade bort lagret och sedan såg jag direkt lagrets nummer på själva lagret. Det är säkrast. Vissa firmor påstår att deras reservdelar “passar Rapid” men vilken då modell ?

  Jag vill minnas att Rapid åter fick större tallrikar för något år sedan och säkert större lager. Det gäller att passa på nummern …

 9. Hej,
  Tog bort ett lager i går kväll, gick nog ganska smidigt med hjälp av skruvstädet som du skrev tidigare.
  Kollade gödsel lagrens pris i lokala butiken, överraskande dyrt 35 euro st. Och när man skall ha 12 plus eventuellt en del till säd skviorna åxå …:(
  Hittade inga lager på nätet.

Kommentarer är stängda.