Brodden gulnar

Efter första regnet med 40 mm så klarade sej brodden ännu med ett nödrop men då det kom 40 mm igen på en gång förra veckan så var det för mycket, Nu gulnar brodden och det ser riktigt illa ut på vissa ställen.

DSCN5845

Det här är den åker som jag var mest orolig för att vi sådde för tidigt och tyvärr så besannades farhågorna. Det hade kanske gått för sej om det andra regnet med 40 mm inte hade kommit men nu gick det som det gick.

Då man kör med en tung såmaskin med välthjul så packas ytan till ordentligt och åkern bli känslig för större regn. På våren är det alltid besvärligt att veta om man skall så eller vänta. Om man väntar så kan det komma regn som skjuter upp sådden med veckor vilket inte heller är bra. Hur man än gör så är det en hel del risker.

Det är inte slut med regnandet än. I går kom det en hel del och prognosen för 10 dygn lovar inte mindre regn. Förr led vi svårt av försommartorka men det kan man inte säja om de senaste åren. I alla fall kan man inte dra några längre gående slutsatser om vädret för det har alltid varit svängningar ända sedan faraos tid med de sju magra åren och de sju feta åren.

Enda “trösten” är att vetepriset är uselt så förlusten blir inte så stor.  Fast hade man vetat hur vädret blir så hade man inte satt någon dyr gödsel alls på åkern … I år kommer jag inte att bidra till överproduktion på vete.

(Klövern växer så det knakar men kossorna är borta.)

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Brodden gulnar”

  1. Här ser det inte heller så värst lysande ut med brodden, utom att den lyser gul då. Jag mätte ca 100 mm under en dryg vecka, och det var för mycket på många ställen. Dessutom lär det vara mera nederbörd på kommande.

  2. Det är ett sådant år i år att där det vanligen inte växer alls (på lerkullarna) så är det bästa växten i år – och tvärtom.

  3. Åt väderleken kan man inte göra något. Åt riskhantering kan man göra en hel del.

    I Närpes har vi haft kraftiga broddar. Nu har spannmål börjat gå i ax. Vi har fått betydligt mer regn än vanligt på försommaren men jag tycker inte att jag har sett gula broddar annat än i något hörn. Det var varmt o känligt i vårsådden och broddarna fick en bra start. Men till skillnad från ifjol så har även senare sådd lyckats bra i år. Jag har hört att det har varit lite sämre broddar från Oravais och uppåt längs kusten. Det är synd att regnen inte fördelas jämnare inom landet.

Kommentarer är stängda.