Glad Johanni från Hindersby

I går prydde vi den traditionella johannistandjin (midsommarstången) på Lekstrand (den forna Leikanlindån). Förr var resandet av stången mest ett arbete och festen hölls på kvällen men det har kommit mer och mer folk till resandet så att festen nästan flyttats till förmiddagen.

DSCN2160

DSCN2174

Och så bjöd Inga och Beatrice på kaffe och saft.

DSCN2176

Medan Ååen stilla flyter under bron.

DSCN2153

Glad Johanni allihopa !

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Glad Johanni från Hindersby”

  1. Jo, traditionen härstammar från 1950-talet då nordismen var på modet. Som vanligt så “glömde” man bort Island. Flaggorna är heimlaga och det är en hel del arbete med dem. De tas ned efter Johanni så de far inte så illa utom flaggan i toppen som är där året runt. Den måste bytas efter något år. Lövkransarna får hänga hela året – vi tar ned stången nästa gång till Johanni 2017. De blir ju bruna men ser ganska bra ut i alla fall.

Kommentarer är stängda.